Péntek: vihar, útlezárások, dugó a horvát autópályán

Bejött a horvát meteorológusok jóslata. A korábbi napok kánikulai időjárása után pénteken Horvátországba is megérkezett a hidegebb levegő és komoly szélviharok alakultak ki az országban.

Az évnek ebben az időszakában 12 éve nem tapasztaltak olyan erős szélviharokat, mint ma. A mai rekordot a Božići viadukton mérték, ahol 148 km/órás sebességgel süvített a szél. A nem sokkal mellette található híres Maslenica hídon (Maslenički most) pedig 132 km/órás borát mértek. 

Ilyen adatok ismeretében érthető, hogy a horvátok kénytelenek voltak lezárni a Zágráb-Split (A1-es) autópálya részét a Sveti Rok és a Posedarje csomópontok között. A terelés miatt az autópályát elhagyó, illetve az autópályára újra csatlakozó autósok kénytelenek voltak többkilométeres dugóban araszolni. 

A dugó hossza természetesen óránként változott, este 7-8 között a tengerpart irányába a Gornja Ploča csomópontnál 9 km, Sveti Roknál pedig öt kilométeres volt. A Zágráb felé visszatérő forgalom a Zadar 2 csomópontnál 11 kilométerest sort várt ki, amíg le tudott jönni az autópályáról. 

A lezárás időtartamáról az autópálya-üzemeltetők sem tudtak pontosabbat mondani, hiszen minden az időjáráson múlik. 

Az erős szél miatt az A6-os, Rijeka felé tartó autópálya Kikovica és Delnice  közötti szakaszára csak a személyautókat engedik fel. Hasonló a helyzet az DC8-as adriai úton Bakar és Novi Vinodolski, valamint Karlobag és Sveta Marija Magdalena között.

A vihar miatt a Pag-szigetre vezető hidat mindkét irányban lezárták. 

Krk-szigetre csak a személyautókat engedik be, itt 10 kilométeres a dugó a híd előtt. 

A viharos szél a tengeren is tombol, számos komp és katamarán járatot kellett törölni.