Rogoznica: okospadok végig a part mentén

A dalmáciai település okos fejlesztéssel járul hozzá a vendégek kényelméhez.


Az "okospadokról" már többször írtunk. A szokásos padokkal összehasonlítva ezek is megfelelnek az alapvető funkciónak, vagyis lehet rajtuk ülni és pihenni. Amivel többet nyújtanak, az már a mai, informatikai korszak követelménye.

Ezeken a padokon jellemzően két dolgot tudunk tenni. A lemerült mobiltelefonjainkat, laptopunkat vagy bármilyen elektromos kütyünket fel tudjuk tölteni a padba épített csatlakozók segítségével.

Ezen felül a padok wifi hotspotként is szolgálnak, vagyis 4G sebességű ingyenes internetre lehet csatlakozni a közelükben. Az már csak bónusz, hogy estére LED világítást kapnak. Természetesen a padok működésében az a legfontosabb, hogy saját maguk gondoskodnak működésükről, napelemekkel töltik fel magukat, majd adják tovább az áramot a kütyüknek.

20170610rogoznica2

Rogoznica nyolc ilyen padot helyezett ki az 50 kilométeres partszakaszára, mind a nyolc ismert régióba jutott belőle egy darab. A helyi turisztikai hivatal szerint, ezzel Rogoznica az első horvátországi település, amely a tengerparti üdülőhelyeit teljes hosszában beépítette okospadokkal.

Rogoznica igazi családi üdülőhely, a statisztikák alapján több figyelemreméltó adattal. Két évvel ezelőtt félmillió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a környék szálláshelyein, akkor ez a szám komoly rekordnak számított. Tavaly ezt sikerült túlszárnyalni, közel 700 ezer vendégéjszakával. Az idén abban reménykednek, hogy elérhetik az egymilliós álomhatárt.

Fontos tudni, hogy a környéken hiányoznak a nagy a szállodai láncok. A szálláshelyek 95%-át a magánszállások, panziósok vagy privát szobakiadók adják. Az pedig igencsak figyelemre méltó, hogy a turisták átlagban kilenc éjszakát töltenek a régióban, ez jóval magasabb a horvát átlagnál.

Forrás: dalmatinskiportal.hr