Idén 37 strandon rendeznek Mozdulj Balaton! szabadidős sportprogramokat

A térség 34 településének 37 strandja csatlakozott idén a Mozdulj Balaton! szabadidős sportprogram-sorozathoz - közölte Bartsch János programmenedzser, ötletgazda az MTI-vel.

 

A csatlakozó strandokon július 7-től augusztus 18-ig minden szombat délután és további két szabadon választott napon szervezett, ingyenes sportprogramok várják az érdeklődőket. A kialakított pályákat és a strandokra telepített sporteszközöket bárki szabadon használhatja a rendezvényeken kívül a hét minden napján. A program-sorozat immár hagyományosan a vonyarcvashegyi sporttalálkozóval zárul augusztus utolsó szombatján, ahol összemérik erejüket a strandok csapatai.

A főszervező közlése szerint évente több mint 20 ezren regisztrálnak a szervezett programokra, de ennél jóval többen élnek a strandi sporteszközök használatával a nyár folyamán.

A Mozdulj Balaton! fenntarthatóságát, és a strandi sporteszközök pótlását, fejlesztését minden évben támogatásokból biztosítják. Idén az EMMI sport szakállamtitkársága 6 millió, a Balaton Fejlesztési Tanács 5 millió és a csatlakozó strandok 3,7 millió forinttal járultak ehhez hozzá. Ebből egyebek között három újabb strandra kerülhet teqball- és nyolcra vandálbiztos kültéri pingpongasztal. Az önkormányzatok saját beszerzéseikkel együtt idén már kilenc balatoni strandon várják a mozogni vágyókat teqball-, és mintegy 30 helyen pingpongasztal.

A főszervező közölte, az elmúlt hetekben végigjárták az érintett balatoni strandokat, és azt tapasztalták, az üzemeltetők kellően megóvták, és mindenhová kihelyezték a sporteszközöket, felkészültek a főszezonra. A helyi programszervezők felkészítése még zajlik.

A korábbi évek tapasztalatait összegezve Bartsch János elmondta, hogy a szervezett programokra jelentkezők mitegy háromnegyedét a 6-25 év közöttiek teszik ki, és kétszer akkora a férfiak aránya, mint a nőké. A sportágak népszerűségi listája élén a strandröplabda, a strandfoci 6-fős változata szerepel. Ezeket a vízi játékok, a strandfoci 3 fős változata, a vízilabda, az asztalitenisz, a kézilabda, és a streetball követi, majd a sorrendet a tollaslabda, a lábtenisz és a petanque zárja.

A helyszínekről és egyéb részletekről további információkat a rendezvény honlapja, a www.mozduljbalaton.hu közöl.