Šolta – Európa hat legszebb szigetének egyike

Solta kristálytiszta vizeAz évek óta csak utazásokkal foglalkozó és útibeszámolókat megjelentető Francesca Syz újságírónő által összeállított listán Šoltán felül a svédországi Marstrand városka, a görögországi Monemvasia, a szardíniai Isola la Maddalena, a világhírű St. Tropez melletti Ile de Porquerolles, valamint az egyik legnagyobb német sziget, az Északi-tengeren elhelyezkedő Sylt szerepel.

A brit újságírónő véleménye szerint egyrészt kopársága, másrészt pedig Split közelsége okán a turisták gyakran az ismertebb és távolabb fekvő szigeteket választják, méltatlanul a háttérbe szorítva Šoltát, amely a dalmát szigetvilág kellős közepén „érintetlen szépségében, a máig fennmaradt halászközösség és a virágzó szőlőskertek és olajfák” szigeteként maradt fenn.

A cikkből megtudhatjuk, hogy a splitiek gyakran menekültek Šoltára, mint például maga Diocletianus császár, „kinek 4. századi palotája Split kellős közepén a város egyik legfontosabb történelmi épülete”, aki gyakran járt el pecázni a Šoltán lévő Nečujam-öbölbe, ahol még gyógyfürdőt is építtetett magának. Az újságíró a sziget legszebb településének Maslinicár tartja, amely „az adriai partok egyik legvédettebb öblében telepedett meg”.

Šolta mindazoknak ideális, akik sallangmentes szigeti életre vágynak – így zárja sorait a brit Telegraph újságírónője.

Šolta a közép-dalmáciai szigetek csoportjához tartozik, keletről Brač, délkelet felől Hvar, északkelet felől pedig a szárazföld karéjozza. Az 52 négyzetkilométer területű sziget gazdag élő- és növényvilággal bír. Az őskortól fogva lakott, első ízben Kr. e. 4. században, Olyntha néven történik róla említés. A sziget telis tele van az ókorból és az ókeresztény korból származó építmények maradványaival, ám gazdag kultúrtörténeti örökségén túl Šolta jóval többet kínál az ideérkező turistáknak. A sziget eszményi a csodálatos, érintetlen természetben megtett sétákhoz és kerékpározáshoz. A halkülönlegességek rajongóit a Šešula-öböl és Maslinica várja, ahol a legszebb naplemente látványa fogadja a látogatót. A sziget egész hosszában jófajta bor és olívaolaj terem, míg a legjobb szállást Nečujamban, teniszpályákat pedig Stomorskában találunk. 

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség