Kellemetlen: már vízum kell az oroszoknak Horvátországba

Az Európai Unióhoz való csatlakozásnak vannak előnyei és hátrányai is. A horvát idegenforgalom egyik legnagyobb gondja, hogy hirtelen vízumkényszert kell bevezetni néhány olyan országgal szemben, ahonnan hagyományosan sokan érkeztek.

Az egyik legnagyobb gondot Oroszország és a volt szovjet utódállamok jelentik. Az átlagos turistáknál jóval többet költő orosz turistákkal szemben már április elseje óta érvényben van a vízumrendelet.

A horvátok persze érzékelik a problémát, hirtelen 18 irodát nyitottak Oroszországban, hogy kiszolgálják a vízumkérelmeket, múlt héten a horvát turisztikai miniszter is Moszkvába és Kijevbe repült, hogy mentse a menthetőt.

Split. Egy különjárattal kevesebb

Számos Horvátországra specializálódott orosz utazási iroda hagyta abba a tevékenységét, mondván egy ilyen nem üzleti jellegű akadály teszi tönkre a 15 évi sikeres együttműködést. Az oroszok nagy része az utolsó pillanatban dönti el, hogy merre megy nyaralni, és ebbe nem fér bele, hogy egy héten keresztül vízum után kell szaladgálni.

A múlt héten kilenc vízum nélkül érkezett orosz sportolót fordítottak vissza a dubrovniki repülőtérről, amely természetesen visszhangot kapott az orosz sajtóban. Még az őket szállító légitársaság sem tudta, hogy ellenőrizni kellene a vízumukat, ezért utólag a légitársaságot meg is büntették. Ezen a héten az orosz utazási irodák bejelentették, hogy az idén hat chartergépet (kettőt Dubrovnikba, egyet Splitbe és hármat Pulába) törölnek, és sokak szerint ez még csak a kezdet.

Az oroszokon kívül a boszniaiak sem örülhetnek az új rendelkezéseknek. Az eddig személyigazolvánnyal utazó boszniaiaknak, ezentúl vízumot kell kérni Horvátországba, vagy a legújabb típusú útlevéllel kell rendelkezniük.

A montenegróiak persze dörzsölik a tenyerüket. A helyi idegenforgalmi szakemberek komolyan reménykednek benne, hogy a Horvátországot kihagyó oroszok is Montenegróban kötnek majd ki, hiszen a hivatalos statisztikák szerint az oroszok eddig is a legnagyobb számban érkeztek a montenegrói szálláshelyekre.