Már 25 fokos az Adria Horvátországban

Tombol a meleg Horvátországban és ez várhatóan folytatódni, sőt kissé erősödni is fog a következő napokban. Péntekig egyre több helyen közelítik meg a 35 fokos hőmérsékletet, ezen felül az UV index is nagyon magas értékeket mutat, komolyan kell venni egy esetleges hirtelen leégés lehetőségét.

Tegnap sorrendben a harmadik forró nap köszöntött Zágrábra, délután 33,8 fokot mértek a horvát fővárosban, ezzel megdőlt a 32,6 fokos napi rekord, amelyet még 1927-ben mértek. A hegyekben sincs menekvés, itt is megdőlt a melegrekord, a Zavizanon (1594 m) 24,6 fokos csúcsot mértek.

Már 25 fokos az Adria (Kép: www.dnevnik.hr)

A tenger valamelyest hűsíthet mostanában, de ez egy héttel korábbi adatokhoz képest 2-3 fokkal melegebb értékeket mérnek, sőt tegnap Krk és Mljet partjainál már 25 fokot is elérte a víz hőmérséklete. A levegő hőmérséklete a tengerparton tegnap 30-32 fok között alakult, ebben a sávban mozgott a hőmérséklet az Isztrián, Split környékén, de még Dubrovnikban (29,8) is.

Péntekig egy kissé még erősödhet a felmelegedés, akár 33-35 fok is lehet, a hétvégétől pedig kisebb enyhülés érkezhet, 28-30 fok közötti hőmérsékletekkel.