Ne tedd ki a polcra! 110 kilós könyv Horvátországról

Június 26-án, szerdán mutatják be azt a 110 kilogrammos, 170 cm hosszú és 130 cm széles könyvet, amely bemutatja Horvátország kultúráját, gazdaságát, turisztikai látványosságait a horvátok szemszögéből. Akár a bemutató előtt is ki lehetne jelenteni, hogy valószínűleg az nem is fontos, ami nem tudott bekerülni ebbe a 300 oldalas, összesen 800 négyzetméternyi papírra nyomtatott óriáskönyvbe.

Az ötlet hátterében az áll, hogyan lehetne Horvátországot még jobban megismertetni a világban, és erre tökéletesen alkalmas lenne egy Guinness rekord cím. Jelenleg, lassan már tíz éve, a németek tartják a rekordot az óriáskönyvek között. A horvát kiadvány, amely az „Ellenállhatatlan Horvátország” (Neodoljiva Hrvatska) címet kapta közel két éven keresztül készült egy harmincfős csapat munkájának köszönhetően.

Crkva sv. Nikole - Horvátország egyik legfontosabb temploma (Kép: Nin Idegenforgalmi Közösség)

Érdekesség, hogy a könyv bemutatóját a 3000 éves városban, Ninben tartják. Nin fontos szerepet töltött be a horvát történelemben, a legősibb horvát királyi város, a horvát állam bölcsője, amelyet gyakran csak horvát Betlehemként emlegetnek. A könyv bemutatásával, a szerzők jelképesen abban a városban, és abban a templomban (Crkva sv. Nikole – Szent Miklós templom) teszik fel a koronát a könyvükre, ahol számos horvát királyt koronáztak meg a múltban.