Split: 1500 éves szarkofágot loptak a múzeumból

A spliti Archeológiai Múzeumból négy, ólomból készült, ókori szarkofágot loptak el ismeretlen tettesek. A múzeum kurátor azt vette észre, hogy a valaki átvágta a múzeum körüli szögesdrótot, amely mellett fémdarabokat is talált. Gyanút fogott és kiderült, hogy a múzeum hátsó udvarán tárolt öt ókori szarkofág közül négyet elloptak.

A múzeum páratlan kincsekkel büszkélkedhet, de a rendőrség szerint egy elég gyenge biztonsági rendszerrel is. A rendőrök gyanúja beigazolódott, a tettesek nem műgyűjtők voltak, hanem a fémtolvajok. Az értékes műkincset az egyik spliti fémkereskedőnél találták meg, eddig egy embert vettek őrizetbe.

A múzeum bejárata

Ha Splitről és szarkofágról van szó, akkor meg kell említeni, hogy a Szent Doimus székesegyházban található két magyar hercegnő kőkoporsója is. IV. Béla a tatárok elől menekült Dalmáciába, végül a mai Split és Trogir (Trau) környékén kötött ki. Életét lányaival együtt Klis (Klissza) várában töltötte. Két lánya, I. Katalin és I. Margit, itt halt meg, feltehetően egy járvány következtében. Sírjaikat ma a dómban lehet megtekinteni. Ezen a környéken született IV. Béla harmadik lánya II. Margit is, aki később visszakerült Pestre, róla nevezték el a Margitszigetet.