Ha lesz forgalom, akkor autópálya is lesz Dubrovnikba

Horvátország most azon politizál, hogy a meglévő autópályáit kiadhatja-e koncesszióba külföldi cégeknek, akik kb. 3 milliárd euróért akár 50 évig maguknak szedhetnék az útdíjakat. Az országnak már nehezen megy a pályaépítésekre felvett kölcsönök és kamataik visszafizetése, így a kormány szerint ez az egyetlen megoldás. Az ellenzék persze más véleményen van, és szépen beindult a kampány-ellenkampány a horvát médiában.

Közben előjött egy másik fontos kérdés is, mikor lesz autópálya Dubrovnikig? Erre Hajdaš Dončić, a horvát közlekedési miniszter válaszolt a horvát index.hr portálnak. Az A1-es autópálya uniós pénzekből épülne meg Dubrovnikig. Erre akkor kerülne sor, ha a forgalom nagysága ezt indokolná, vagyis körülbelül 15.000 gépjármű naponta. Jelenleg átlagosan 2000 körül van a napi forgalom...

Szóval, ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben komolyan számolnának az autópálya továbbépítésével. Horvátországban az idén szinte teljesen leálltak az autópálya építkezések, egyedül egy kb. 10 kilométeres rész készülhet el októberre az A1-es meghosszabbításában.