Változtak az autópálya díjak Horvátországban

Árrendezés történt a horvát autópályákon, vagyis végre tényleg mindenki a megtett kilométerek alapján fizeti a díjat a horvát kapuknál.

2014. április 28-tól ismét megváltoztak a horvát autópályadíjak. Ezúttal nem emelés volt a cél, hanem az, hogy végre arányos legyen a díjszabás, vagyis az autósok a ténylegesen megtett kilométerekkel arányosan fizessenek. Ez a díjkorrekció számos esetben drágulást, más esetekben árcsökkenést hozott, de akadnak olyan autópálya szakaszok is, amelyeknek az ára nem változott.

A tengerparthoz tartó két autópályát két különböző vállalat üzemelteti. A Split felé vezető A1-es a HAC, a Rijeka irányába megépített A6-os pedig az ARZ céghez tartozik.

A HAC új számítási módja szerint egy kilométernyi autópályáért 0,46 kunát (ÁFÁ-val együtt) kell fizetni. Az ARZ-nél egy kilométerre 0,48 kunát számolnak fel. Ez az alapár, ezt módosítják, illetve szorozzák fel különböző kategóriákra, pl. a kisbuszok, a buszok vagy teherautók részére.

Szerencsére drasztikus változások nem várhatóak, néhány kuna lesz a különbség (plusz vagy mínusz) a korábban megszokott árakhoz képest. A HAC összes kategóriában feltüntetett 3065 díja közül 737 nem változik, 1482 csökken és 846 emelkedik. Az ARZ 780 darab árából 164 nem változik, további 164 csökken és a maradék 452 emelkedik.

Személyautóknál a legnagyobb drágulásra az A1-es autópályán Otočac-Posedarje között kell készülni, ez a szakasz 3 kunával lett drágább, de ezzel szemben az Ogulin –Šibenik szakaszért mostantól 5 kunával kevesebbet kérnek. Az A6-os autópályán a szakaszonkénti legnagyobb emelés, illetve csökkenés nem haladja meg a 2 kunát. 

Az árak tehát nem nagyon változnak, azoknak érdemes figyelniük, akik eddig (bölcsen) pontosan kiszámolva adták oda a pénzt a fizetőkapuknál. Pl. a Letenye utáni első kapunál (Sv. Helena) eddig 41 kunát, mostantól 42-t kell majd fizetni. Egy másik példa. Eddig az út Splitbe (Dogopolje) 222 (41+181) kunába került, mostantól ezért már csak 216 (42+174) kunát kell fizetni.

Az A1-es autópálya árváltozásait tekintve, azt mondhatjuk, hogy egy irányba, mostantól 5-6 kunával kell kevesebbet fizetni a személyautósoknak, ha Dalmáciába indulnak. 

Valamivel rosszabbul járnak azok, akik az Isztriára indulnak. Itt az A6-os és az isztriai Y-autópályáért fizetendő összeg 3-6 kunával drágult egy irányba. 

Horvátországban 2003 óta vannak életben a rosszul kiszámolt tarifák, amelyeket most centiméternyi pontosságú felmérések után pontosítottak. Azóta az árak többször is változtak, de azt sosem vették figyelmembe, hogy arányosak-e a megtett kilométerrel. Legutoljára 2012 júniusában emelték az árakat 15 százalékkal.

Az utóbbi időben egyre többen kérdőjelezték meg az árak pontosságát, egyes szakaszokat a hosszukhoz képest túlságosan drágának találtak. Ezeket korrigálták most a horvátok. Az autópálya kezelők gyorsan kijelentették, hogy az előző 10 év túlszámlázásai miatt pénzt senkinek sem adnak vissza.

A változás azt jelenti, hogy az oldalunkon használt térképes autópályadíjainkat is módosítani kellett, mostantól már itt is a legfrissebb adatokat mutatjuk..

Kép és szöveg: vecernji.hr