Olcsó telkekkel csábít egy horvát sziget

A pletykáknak járt utána a Slobodna Dalmacija horvát internetes portál és a hír igaz: szinte ingyen osztogatnak megművelhető földeket a szigeten. A helyi egyház úgy döntött, hogy szeretné megállítani a sziget elnéptelenedését és a fiatalok elvándorlását a szárazföldre. Ennek egyik legegyszerűbb eszköze, hogy a szigeten hatalmas földbirtokokkal rendelkező egyház jelképes összegért bérbe adja a termőföldjeit, a betelepülőknek csak művelniük kell.

Az egyház négyzetméterenként 10 lipát, vagyis 4 forintot kér a termőföldért. Cserébe csak egy dolgot vár el a betelepülő családoktól: a szigeten kell lakniuk. Egy 1000 négyzetméteres telek éves bérleti díja tehát 100 kuna (kb. 4000 forint). A bérleti szerződést 29 évre kötik, vagyis eddig kell megművelni a telket és a szigeten lakni. 

Az egyház helyi vezetője szerint rengeteg, jó minőségű termőföldjük van a szigeten, és vétek ezeket parlagon hagyni. A horvát szigetekre jellemző az elvándorlás, az itt született fiatalok nagy része inkább a szárazföldre költözik. A sziget egyébként tökéletes helyen fekszik, körülbelül 13 kilométernyire Korčula szigetétől. A gyönyörű szigeten jelenleg körülbelül ezren laknak. 

Az első bérleti szerződéseket már meg is kötötték. Körülbelül 50 család már vállalta a feltételeket, de az érdeklődés egyre nő az utóbbi időben.