A szokásos szombati dugó a zágrábi fizetőkapuknál

Az előző évek menetrendjének megfelelően alakultak ki a dugók július utolsó szombatján a horvát autópályákon.

A Horvát Autóklub mai jelentéseit olvasgatva a korábbi évek főszezonjának szombati forgatókönyvei köszönnek vissza a horvát utakról.

Szombat reggel 8:30-kor a magyar határ utáni első fizetőkapunál (Sv. Helena) már 1,5 kilométer hosszú volt a sor Zágráb felé. Lucko fizetőkapuinál az északról érkezők 7 km, a magyar határ felől érkezők 5 kilométeres sorban araszoltak.

10:50-kor már sokkal rosszabb lett a helyzet. Ugyan a Sv. Helena fizetőkapunál 500 méterre csökkent a magyar határ felől érkezők sora, de a zágrábi kapunál már 16 kilométer hosszan torlódtak az autók. Északi irányból 10 kilométeres sort kellett kivárni Luckonál. Már érkeztek a tenger felől is, a hazafelé tartók 4 kilométeres sorban várakoztak Zágráb alatt.

Közben az A1-es autópályán Split felé a Sv. Rok alagútnál is 9 kilométeresre duzzadt a sor.

12:15-re már kissé csökkent a sor Zágráb előtt, a Magyarország felől érkezőkre már csak 12 kilométeres sor várt a tenger felé.

Ekkor az A6-os autópályán Isztria irányába, az Učka-alagút előtt 2 kilométeres volt a sor. Az Y autópályára igyekvő külföldiek a határ szlovén oldalán 9 kilométeres sorra kényszerültek. Ez még mindig jobb, mint múlt héten, amikor 22 kilométeres (kb. 2 óra a kánikulában) volt itt a sor hossza.

Az előző évek tapasztalatai alapján augusztus első két hétvégéjén szokott legerősebb lenni a forgalom. Ezen belül is természetesen a szombati napon kell majd dugókra, torlódásokra és várakozásokra számítani azoknak, akik a következő két szombaton indulnak az Adriára, illetve érkeznek vissza Horvátországból.