2017 elején kezdődhet a Pelješac-híd építése

A horvát közlekedési miniszter bejelentette, hogy amennyiben minden a tervek szerint alakul 2016 végén, legkésőbb 2017 elején megkezdődhet a híd építése.

A Pelješac-híd Horvátország gigaberuházása és presztízs építkezése. Fő célja, hogy megépítésével ki lehessen kerülni azt a néhány kilométernyi boszniai részt, ahol megszakad a folytonos horvát partszakasz. Amennyiben a híd elkészülne, a horvát közúti forgalomnak nem kellene boszniai részeken átjutnia északról Dubrovnik irányába, vagy vissza. 

Az elkerülő híd megépítéséről már 2007-ben döntöttek. Később földmunkákat és egyéb előkészítő munkákat is végeztek, de a tényleges építkezés még nem kezdődött meg. Az építkezés hatalmas költségekkel jár, megépítésére Horvátország nem vállalkozhat saját erőből. 

Korábban a híd a politikai csatározások tárgya is volt, a hatalmas költsége mellett a szükségességét is vitatták. Mára a parlamenti pártok egyetértenek a híd megépítésében.

Az új kormány is támogatja a híd megépítését, és pénzügyi segítséget vár az uniótól. A közlekedési miniszter szerint idén júniusig megérkezhet a döntés Brüsszelből és utána az év végén, de valószínűbb, hogy 2017 elején már a tényleges építkezés is megkezdődhet.