Megnyílt Horvátország első édesvízi akváriuma Károlyvárosban

Az ünnepi avatón Andrej Plenkovic miniszterelnök mellett több kormánytag is jelen volt.

"Az Aquatika hozzájárul Károlyváros jobb kulturális és idegenforgalmi kínálatához" - hangsúlyozta a kormányfő a szombati megnyitón, és kiemelte, hogy az akváriumnak fontos szerepe van általában az oktatásban, de szerinte előrelépés az édesvízi élővilág kutatásában is.

Horvátország élen jár az őshonos halfajok számában Európában, így az Európában honos 316 halfajból 150 Horvátországban is megtalálható.

A kétszintes akváriumpark több tucat tartályában több mint 130-féle édesvízi állat - ponty, csuka, süllő, harcsa, pisztráng, lazac és rák - él együtt, összesen 5000 élőlény.

Az alsó szinten kialakított alagútrendszerek hűen ábrázolják a horvátországi folyókat a forrásuktól a torkolatukig. Minden folyóba a benne eredetileg honos hal- és nővényfajokat telepítették.

Károlyvároson négy folyó halad keresztül, a település a Kupa, a Dobra, a Mreznica és a Korana partjára épült.

A közel 3000 négyzetméteres, kagylóalakú Aquatika a Korana-folyó partjára épült, amely a Plitvicei-tavakból ered, kanyonjában pedig számos vízesés is található.

Felülről nézve az épület teljesen beleolvad a környezetébe, mivel a létesítményre tetőkertet telepítettek.

Az Aquatika létrehozását majdnem teljes egészében az Európai Unió finanszírozta, közel 5 millió euróval (1,5 milliárd forint). Az intézményben kávézó, olvasó- és kiállítóterem is helyet kapott.