Horvátország csatlakozott a Schengeni Információs Rendszerhez

Horvátország csatlakozott a határrendészeti intézkedéseket egységesítő Schengeni Információs Rendszerhez (SIS), amelynek bevezetése növeli a biztonságot az Európára veszélyt jelentő emberek kiszűrésével

A tájékoztatás szerint Horvátország mostantól információt cserélhet a terrorizmussal és más súlyos bűncselekményekkel, eltűnt emberekkel, lopott tárgyakkal - például lopott járművekkel, lőfegyverekkel - és hamis, vagy lopott személyazonosító okmányokkal kapcsolatban keresett emberekről az unió legtöbb, a rendszerhez már csatlakozott államával - írja az MTI. 

Az egységes rendszer bevezetése hozzájárul többek között a Horvátország és Szlovénia közötti szárazföldi határátkelőkön kialakuló várakozási idő csökkentéséhez is, ugyanis az SIS hozzáférést biztosít a rendszerhez a két tagállam számára és nem lesz szükség az adatbázisok ellenőrzésére a határ mindkét oldalán.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel javasolta a Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és unión kívüli ország állampolgárának rendszerszerű ellenőrzését. A Schengeni határ-ellenőrzési kódex reformjának számító szabályozás a Schengeni Információs Rendszer (SIS) és a Interpol nemzetközi rendőri szervezet ellopott vagy elveszett úti okmányokat tartalmazó adatbázisa (SLTD) alapján rendszeres és a biztonsági ellenőrzés alá vet minden ki- és belépő dokumentumát. A külső határok szisztematikus ellenőrzésének biztosításával az unió képes lesz megállítani a terroristák mozgását, a fegyverek és más pusztító eszköz behozatalát - hangsúlyozta a bizottság.

Az utóbbi hónapok hétköznapjain a legnagyobb várakozási időt jelentő horvát-szlovén határátkelőnél, Breganánál történtek meg az első lépések. Az utóbbi hetek előkészületei alapján a szlovén oldali ellenőrzés megszűnt, és már csak a horvát oldalon ellenőriznek közösen a szlovén és horvát határőrök. A jövőben ehhez hasonló módon egyszerűsödhet majd az átkelés a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon is. 

A csatlakozás természetesen jó hír, de ettől függetlenül még marad a várakozás szombatonként csúcsidőben.