Horvát internetes regisztráció: csak a szlovén határon van külön sáv

Ismeretes, hogy a Horvátországba utazóknak kötelező az előzetes regisztráció. Az eddigi kommunikáció gyorsabb határátlépésről szólt azok részére, akik az interneten töltik ki. A valóság kicsit máshogy néz ki.

Horvátországba jelenleg bárki beutazhat turisztikai és egyéb indokkal. Beutazás előtt kötelező egy kérdőívet kitölteni, amelyben megadjuk, hogy melyik szállásadónál töltjük napjainkat Horvátországban.

A kérdőívet előzetesen, akár 90 nappal az indulás előtt is ki lehet tölteni. Az internetes ügyintézés egyik legnagyobb előnyének az tűnt, hogy az internetesek külön sávban, vagyis gyorsított sávban haladhatnak át a határon. Eddig már több, mint egymillióan töltötték ki a neten.

Az már akkor is kérdéses volt, hogy ez megvalósítható-e az összes horvát határállomáson, a gyakorlat azt mutatja, hogy nem. A Horvát Autóklub információja szerint négy nagyobb határátkelőn sikerült külön, gyors sorokat kialakítani: Bregana, Macelj, Rupa és Plovanija. Mivel ezek a határátkelők a szlovén-horvát határ mentén találhatóak, magyar szempontból ez akkor lehet érdekes, ha valaki Isztriába igyekszik és az olcsóbb autópálya miatt Szlovénián keresztül megy, főleg Nyugat-Magyarországról.

Ahogy az eddigi tapasztalatok is mutatják, egyik letenyei átkelőnél sincs külön sor. Ez általában nem okoz nagy gondot, kivéve a szombat hajnaltól délig tartó időszakban az M7-es autópálya határállomásánál. Érdemesebb a régi letenyei határátkelőt választani, ahol kisebb a sor és határ után az elkészült csomópontnak köszönhetően könnyen vissza lehet jutni a horvát autópályára.

A regisztráció kötelező, de ezt nem kötelező az interneten megtenni. Természetesen előzetesen egyszerűbb, a határnál már csak a visszakapott azonosítószámot és/vagy egy utazási okmányt kell bemutatni és a vámos már mindent lát a rendszerében.

Aki nem az interneten tölti ki az űrlapot, az helyett a vámos pötyögi be az adatokat. Ez tovább tart és a tömeg is jobban torlódik.

Mindent mérlegelve, még mindig érdemesebb az interneten előre kitölteni az űrlapot, amely magyarul is elérhető.