Koronavírus Horvátországban: 92 új, de stagnál az aktív betegek száma

Horvátországban a testület jelentése szerint szombaton 92-vel nőtt és elérte a 4345-öt a fertőzöttek száma. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt.
Az aktív betegek száma megyék szerint (koronavirus.hr)

A betegek közül 153-an vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1207.

Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztráltak az országban. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban van (302).

Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi napokban 1200 körül beállt az aktív betegek száma, amely azt jelenti, hogy kb. annyian gyógyulnak ki a betegségből, mint amennyi az új betegek száma. Mára 89-en gyógyultak meg. 

A 92 friss fertőzött közül ma 47-et Vukovár környékéről jelentettek, ahol megint egy tömegrendezvényen (esküvőn) történtek a fertőzések. 

Vili Beros egészségügyi miniszter bejelentette: a hétvégétől olcsóbban lehet koronavírus-tesztet végezni az országban. Azok, akik nem kapnak beutalót gyors tesztre, magánúton most háromszor olcsóbban elvégeztethetik azt. A tesztek ára 1506 kunáról (valamivel több mint 70 ezer forint) 500-700 kunára (23-32 ezer forint) csökken - hangsúlyozta.