Montenegró: új síterep nyílt 1600 méteren

Múlt héten új síterepet adott át az ország miniszterelnöke Montenegróban. Az új síterep teljes egészében állami pénzekből épült, de a jövőben befektetőket várnak a síterep közeli szálláshelyek kiépítésében.

Kolašin 1450 elnevezésű síterep már évek óta működik Montenegróban és az ország legmodernebb síterepének számít. A közelében épült az új síterep, Kolašin 1600, amelyet szombaton adtak át a nagyközönségnek. (A síterep nevében szereplő számok, francia mintára, azt jelzik, hogy a síterep alja milyen magasságon található)

Montenegróról a legtöbb magyarnak inkább a tengerpart jut eszébe, mint a síelés. Pedig az ország területének nagy része 1000 méterrel a tengerszint felett terül el. A jugoszláv érában épített síterepeinek karbantartására vagy fejlesztésére eddig nem jutott pénz, de a néhány éve épített Kolašin 1450 infrastruktúrájával az Alpokban sem szégyenkezne.

A most átadott síterepen igazából még csak egy lift található. A hatszemélyes liftet az osztrák Doppelmayr cég építette. A számokat tekintve a lift 1600 méterről indul és 1567 méteres út után éri el a 2035 méteren található hegyállomást. Mivel a lift a Troglava csúcs alatt közlekedik, így a nevét is innen kapta.

A liftre 84 darab széket akasztottak fel, amelyek négy perc alatt érnek a csúcsra és tényleg falják a sorokat az óránkénti 2600 fős kapacitásukkal.

A síterep már tavaly december óta üzemel. Jobban mondva, azóta lehet használni az 200 autó fogadására alkalmas parkolót, a 400 személyt kiszolgáló teraszos vendéglőt (szintén Troglavának hívják) és a gyermekliftet. A hétvégi liftátadó óta már mindkét pálya síelhető, egy 1750 méter hosszú piros jelzésű és egy 280 méteres kék pálya.

Az árak ennek megfelelően barátságosak. Egy felnőtt napijegy 12 euró, egy gyerekjegy 8 euróba kerül. Mivel állami pénzből épült, a helyiek 100 eurós bérletért egész szezonban síelhetnek, a helyi régió iskolásai pedig egész évben ingyen csúszhatnak.

Az egész síterep állami támogatással épült. Megépítették a lifteket, a pályákat a semmiből, elvitték a közművek vezetékeit a síterepre, és kiépítették az országutat. Most pedig várják a befektetőket, akik megépítik a síterep környéki szállásokat. A tervek szerint 2020-ra 500 ágyas szállodakapacitás épül ki a síterep aljában.

A montenegrói kormány itt nem áll meg a síterepfejlesztésben, amelynek célja az ország idegenforgalmi kínálatának növelése. A következő években 100 millió eurót szánnak a két Kolašin síterep összekötésére (62 kilométeres pályarendszer jönne létre), valamint a környék többi síterepének modernizálására.

Forrás: sielok.hu