Súlyosan érintette a koronavírus-járvány a szlovén turizmust

Az első hét hónapban több mint ötven százalékkal csökkent a turisták száma Szlovéniában a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások miatt, a júliusi adatok azonban enyhe javulást mutattak - közölte a szlovén statisztikai hivatal kedden.

Januártól júliusig 1,6 millió turista látogatott Szlovéniába, és összesen 4,6 millió vendégéjszakát töltött az országban. A turisták száma 54 százalékkal, a vendégéjszakáké 45 százalékkal csökkent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A hetedik hónapban ugyanakkor több mint 653 000 érkezést regisztráltak a szálláshelyek - ebből 407 000 belföldi és 249 300 külföldi -, ami 27,5 százalékos visszaesés az előző év ugyanezen időszakához képest, a vendégéjszakák száma pedig 18,5 százalékkal 2,07 millióra csökkent 2019 júliusához viszonyítva.

A legtöbb turista Németországból érkezett (33 százalék), őket a hollandok és az osztrákok (9-9 százalék), továbbá a csehek (8 százalék), valamint a magyarok (7 százalék) követték.

A szlovén turisták száma júliusban az előző év ugyanezen időszakához képest 176 százalékkal nőtt, a külföldi turisták száma pedig 67 százalékkal csökkent. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal szerint a belföldi turisták számának növekedése a kormány programjának köszönhető.

A szlovén kabinet a harmadik, májusban elfogadott gazdaságélénkítő csomagjában úgynevezett üdülési csekket vezet be a belföldi turizmus fellendítésére: felnőttenként 200 euró (70 ezer forint), gyerekenként 50 euró (17,4 ezer forint) értékben, amelyet csak belföldi szálláshelyeken lehet felhasználni. Ettől a rendelkezéstől 5 millió vendégéjszakát vár a kormány.