Autósok figyelem! Új kamerákat telepítettek Horvátországban

Tavaly óta jelentősen megnőtt az utak mellé telepített fix sebességmérő kamerák száma Horvátországban. A kihelyezett dobozok száma jóval több lett, bár nem mindegyikbe tettek kamerákat.
Podgora, Makarskától délre

Tavaly óta jelentősen megnőtt az utak mellé telepített fix sebességmérő kamerák száma Horvátországban. A kihelyezett dobozok száma jóval több lett, bár nem mindegyikbe tettek kamerákat.

Szezon előtt érdemes átfutni a Horvát Autóklub listáját az újonnan telepített fix kamerákról. Ezekkel tavaly még nem találkoztunk. 

Érdemes megjegyezni, hogy a felsorolt 132 helyen igazából "csak" 59 kamera pásztázza az utakat, sok dobozban egyáltalán nincs mérőeszköz. Persze ezt menetközben nem lehet megállapítani. A rendőrség közlése szerint bejelentés nélkül helyeznek el dobozokban vagy raknak át más dobozba kamerákat.

Vannak különösen veszélyeztetett utak is. Ilyen az Adriai magisztrála (D8-as főút), amely Rijekától a montenegrói határhoz vezet, különösen besűrűsödik Zadar és Sibenik között. A másik útvonal, Zágrábból Splitbe, az autópálya alternatívája, a D1-es út.

Fontos, hogy a lenti lista csak a Belügyminisztérium kameráit tartalmazza. Az önkormányzatok saját hatáskörükben is telepíthetnek fix mérőket, ezzel a lehetőséggel egyre jobban is élnek az utóbbi időben.

A kamerák képességei változóak. A leggyengébbek is képesek egy négysávos utat teljesen bemérni. Vannak olyanok, amelyek egy hatsávos úton egyszerre 32 autót tudnak leolvasni rendszámostul. Több képes felvételt készíteni a kocsiban ülőkről, ilyenkor a biztonsági öv használata, vagy annak hiánya is látható. A magyar utakhoz szokott autósoknak az is meglepetés lesz, hogy ezeket a kamerákat nem jelzik előre táblák, mint a hazai utakon.

Mint említettünk, nem minden dobozban van kamera, így lehetséges, hogy megúszhatunk egy gyorshajtást. Ha nem, akkor a tarifák 1000-től 15 000 kunáig (kb. 47 ezer - kb. 700 ezer forint) terjednek, tegyük hozzá, ezek a horvátországi árak. Mire megérkezik a büntetés Magyarországra, az itteni hivatal is ráteszi a "kezelési költségét".

Íme, egy térkép az összes helyszínről és alatta egy lista az idei helyekről. Ha biztosra akarunk menni, akkor olyan navigációs programot válasszunk, amely jelzi a traffipaxokat. De az a legbiztosabb, ha betartjuk a sebességhatárokat és úgy vezetünk.

Ezen a térképen jelenleg 301 fix trafipax szerepel.

A következő hét nap várhat időjárása:

Horvátország ma