Nyolc kiállításból álló sorozat mutatja be az Adriát Szombathelyen

Nyolc kiállításból álló sorozat mutatja be őszig az Adria élővilágát, több ezer éves kultúráját Szombathely több pontján. Az első tárlat Víz alatt - múlt felett címmel vasárnap, a múzeumi világnapon nyílik meg a Savaria Múzeumban

Az első, szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás nemcsak az Adria legjellegzetesebb élőlényeit mutatja be, de a víz alatti régészet rejtelmeibe is bepillantást enged, ami egyáltalán nem azonos a tenger alatti kincskereséssel, meglehetősen nagy szakértelmet és elővigyázatosságot igényel - mondta el Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

Sosztarits Ottó régész megfogalmazása szerint annak a gazdagságnak, ami az ókori Görögországot és Rómát jellemezte, a víz alatti feltárások során már csak leginkább "a göngyölegével és hulladékával" találkoznak - utalt arra, hogy leggyakrabban kincsek helyett cserépedények, amforák kerülnek elő a vízből.

A május 29-én az Iseumban nyíló és szeptember 30-ig megtekinthető Út az Adriához című kiállítás központi témája természetesen a Borostyánkő út, amelyen a régész szavai szerint minden földi jó érkezett, ami a Pannóniában letelepedett rómaiak számára az akkoriban megszokott és igényelt luxust jelentette.

Május 22-én a Smidt Múzeumban, június 5-én a Szombathelyi Képtárban nyílik egy-egy kiállítás, amelyek a kiegyezés utáni "boldog békeidők", illetve a második világháború előtti évtizedeket idézi, amikor a magyarok előszeretettel jártak üdülni az Adria partjára, Abbáziába, illetve fontos szerepe volt Európa egyik legnagyobb kikötőjének, Fiuménak.

A Smidt Múzeumban nyíló tárlat Üdvözlet az Adriáról címmel fotók és képeslapok segítségével a térségre jellemző akkori fürdőkultúráról és utazási szokásokról mesél, a Szombathelyi Képtár kiállítása pedig a Skultéty Csaba magángyűjteményéből származó, Tengerre magyar! című, Fiume történetével és magyar vonatkozásaival foglalkozó anyagot mutatja be. A tárlat szeptember 28-ig látogatható.

Szintén a Szombathelyi Képtár ad majd otthont annak a június 16-án a Bloomsdayhez kötődő tárlatnak, amely James Joyce, az Ulysses és Trieszt kapcsolatát is körüljárja, Múzsám, az Adria címmel. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

A sorozat következő kiállítása a Savaria Múzeumban június 28-tól július 27-ig lesz látható, amely a Mi is nyaraltunk az Adrián címmel a 30-40 évvel ezelőtti nyaralások hangulatát idézi fel, anyagát pedig a megnyitóig szombathelyi múzeumlátogatóktól, múzeumbarátoktól gyűjtik össze.

Isztria néprajzát, valamint jelenlegi turisztikai kínálatát mutatja be a július 31-én megnyíló és szeptember 14-ig Savaria Múzeumban látható kiállítás Falu az Adrián címmel, a Vasi Skanzenben pedig augusztus 20-án a sólepárlás több évszázados hagyományait mutatja be egy Szombathelyre érkező vándorkiállítás, amely november 9-ig tekinthető meg. 

Kép: Savaria Múzeum