Új turistaút nyílik a Zselicben

Új turistaút nyílik a Somogy megyében található Zselicben április végén a térség értékeinek bemutatására, az idegenforgalom növelésére
Zselici Csillagpark

A Zselicben karitatív táborok szervezésével évente több mint háromszáz gyermeknek kulturált kikapcsolódást biztosító szervezet képviselője beszámolt arról, hogy a 20,6 kilométer hosszú, Gálosfát, Kaposgyarmatot, Hajmást és Gödrét is érintő, a térképen szívet formázó útvonal érinti a tiszta vízéről, cseppköveiről híres Csepegő-követ, a közelében pedig olyan nevezetességek találhatóak, mint a Zselici Csillagpark és a Bőszénfai Vadaspark.

Az érintett községek, vállalkozók összefogásával létesülő turistautat fokozatosan fejlesztjük, a területre padokat, majd a tanösvényekéhez hasonló információs táblákat helyezünk ki. Az utóbbiak az állat- és növényvilággal kapcsolatos ismereteket bővítik, valamint a térséghez kapcsolódó mondákat, történeteket mesélik el az érdeklődőknek - tette hozzá.

Baranyai Sándor reményét fejezte ki, hogy a látnivalóknak, a nyugodt környezetnek, a tiszta levegőnek köszönhetően a turistaút rövid időn belül országos ismertségre és népszerűségre tesz szert.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője a huszonöt település alkotta Zselicet a "világ legjobb helyének" nevezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az itt élők nem feltétlenül érzik, fontos tenni azért, hogy ez megváltozzon.

Ahhoz, hogy a térséget be tudjuk mutatni, a turizmusra alapozva 1,2 milliárd forintból épül egy tucatnyi látványosság könnyebb elérését biztosító kerékpárút, és a közelmúltban kormánydöntés született egy újabb, a Kaposvárt Szigetvárral összekötő, felszámolt vasútvonal töltésén futó bicikliút létesítéséről is - mondta el.

A politikus úgy vélte, minden jó ötletet fel kell karolni, meg kell valósítani annak érdekében, hogy más kezdeményezésekkel együtt komplex idegenforgalmi fejlesztéssé álljanak össze.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke arról szólt, hogy az elmúlt két évtizedben lényeges változások figyelhetők meg Somogy idegenforgalmában.

Rámutatott, hogy a Balaton mellett egye nagyobb vonzerőt jelentenek a borfogyasztáshoz, valamint a túrázáshoz kapcsolódó szolgáltatások. Jó ötletekkel, minőségi fejlesztésekkel elérhető, hogy a vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is növekedjen - fogalmazott a politikus.