Beindult a strandszezon a Balatonon

A szabad strandok száma eggyel csökken (fizetős lesz a balatonakarattyai Lidó strand), a belépőt szedő fürdőhelyek ára pedig részben változatlan maradt, részben emelkedik a tavalyi díjakhoz képest – mondta el Győrffy Árpád, a balatoni strandokról információkat közlő Balatontipp.hu szerkesztője.

A kedvező május elejei időjárásnak köszönhetően idén korábban indult a balatoni strandszezon, de csak a napokban nyitott a pénztárak zöme. A víz hőmérséklete pénteken 20 fok volt, ez a kevésbé fázósak számára már megfelelő a fürdőzéshez. Szombaton tovább melegedett a tó, az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szetint Siófoknál napközben 24 fokos vízhőmérsékletet mértek.

Az ÁNTSZ által hivatalosan fürdőhelynek kijelölt partszakaszok között 95 nyilvánosat tartanak számon, a többi szállodákhoz, kempingekhez, üdülőkhöz tartozó saját strand. A legutóbbi vizsgálatok során valamennyi hivatalos fürdőhely vízminősége kiváló minősítést kapott, kivéve Keszthelyen a Városi, a Helikon és a Déli strandot, Balatonfűzfőn a Tobruki strandot, valamint hat balatonmáriafürdői szabad strandot, de ezek értékelése is elérte a „jó" minősítést.

A hivatalos fürdőhelyek közül 49 szabad strand, ahol nem szednek belépődíjat, de többnyire ezeken is működnek fizetős szolgáltatások. A déli parton ezeken kívül is mintegy 5-10 olyan fürdésre használt nagyobb partszakasz található – a sok kisebb mellett –, ahol az önkormányzat csak azért nem kért fürdőhely-kijelölést, mert nem tudja az ehhez szükséges feltételeket maradéktalanul biztosítani (például vízimentő-szolgálatot), de azért többféle szolgáltatás és illemhely is működik ezeken a strandokon.

A balatoni fürdőhelyeken a korábbi évekhez képest kisebb fejlesztéseket végeztek a tavalyi szezon óta, de a pázsitot, sétányokat, vizesblokkokat mindenhol megfelelően felkészítették a nyitásra. A fizetős strandok közel fele nem emelt árat, vagyis az üzemeltetők „lenyelték" az áfaemelésből fakadó többletköltséget. A másik felénél jellemzően az infláció- és az áfaemelkedés mértékével nőttek a díjak, és csak néhány fürdőhelyen drágultak a belépők ennél jobban.

A Balaton vízszintje pénteken 78 centiméter volt, amely mintegy 30 centiméterrel marad el az ilyenkor optimális szinttől. A szakértők szerint a nyár végén várhatóan 60-70 centiméter körül alakul a vízszint. Alig tíz évvel ezelőtt ennél jóval alacsonyabb vízszint mellett is kiválóan alkalmas volt a tó a fürdésre, vízi sportokra, de ha tartóssá válik a helyzet, a következő években egyre inkább szükségessé válik az iszap kotrása a fürdőhelyeken.