2015: több mint kétszázezer látogató a Tisza-tavi Ökocentrumban

Kép: Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló

Kiss János elmondta: ezzel teljesítették, sőt október óta túl is szárnyalták azt az európai uniós elvárást, amely szerint a látogatottságnak a fenntartási időszak tíz évének valamelyikében, egy naptári évben, el kell érnie a kétszázezret. Hozzátette: a vendégszám a létesítmény megnyitása óta folyamatosan nőtt. Az alapítás évében, 2012-ben is már több mint 155 ezer látogatót fogadtak, 2013-ban a vendégek száma meghaladta a 168 ezret, 2014-ben a 182 ezret. Hozzátette: nem csak magyar, de szlovák, lengyel és német turisták is gyakran keresik fel a létesítményt.

A tervekkel kapcsolatban elmondta: a mintegy háromezer lelkes Poroszló és az Ökocentrum iránti érdeklődés fenntartása, a kiemelkedő vendégforgalom és látogatószám megtartása, lehetőség szerinti növelése érdekében a település önkormányzata további fejlesztéseket tervez. Egy több mint 900 négyzetméteres új akváriumrendszer, valamint bemutatóterek megépítésére akarnak pályázni a Széchenyi 2020 program keretében.

A mintegy 2,2 milliárd forintos beruházással, több mint 1,9 milliárd forintos európai uniós támogatással 2012-ben elkészült, mintegy 40 munkavállalót foglalkoztató Ökocentrum a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgy és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be.

Csaknem 3000, a Kárpát-medencében őshonos halat - köztük a Magyarországon egykor őshonos, akár 3 méteresre is megnövő óriási vizát - tekinthet meg természetes közegében a látogatók.

Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízi akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy 7 hektáros tóparti kert közepén található. A komplexumban több kiállítás is megtekinthető: a Makrovilág földinfó terem apró lények világába enged betekintést, az Éjszakai erdő című tárlat Magyarország hüllőinek és kétéltűinek többségével ismerteti meg a látogatókat, míg az első emeleten található rendezvényteremben különleges Tisza-tavi haltrófeák és egy természetfotó-kiállítás látható.