Épül a Tisza-Túr árapasztó víztározó

Elkezdődött a Tisza-Túr árapasztó tározó építése, a száz százalékban európai uniós és hazai támogatásból épülő, csaknem 35,9 milliárd forint értékű beruházás a Felső-Tisza magyar-ukrán határhoz közeli szakaszán járul hozzá a nagyobb árvízi biztonsághoz - közölte a projekt kommunikációjáért felelő társaság az MTI-vel.
A Felső-Tisza magyar-ukrán határhoz közeli szakasza

A Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásában épülő, a Széchenyi 2020 programban megvalósuló tározót a Fehérgyarmatot és a magyar-ukrán határ mellett fekvő Tiszabecset összekötő 491-es főút északnyugati oldalán 17 négyzetkilométeres területen építik meg, amelyben - egy árhullám esetén - körülbelül 42 millió köbméter víz tározható.

A tározó és a hozzá kapcsolódó létesítmények megépítése mellett kialakítják az üzemeltetéséhez kapcsolódó infrastruktúrát, fejlesztik a hírközlési, vízrajzi-monitoring és vízgazdálkodási létesítményeket, magasépítményi rekonstrukciót végeznek és eszközöket vásárolnak. A munkálatok részeként 18 kilométer hosszban új tározótöltést építenek, több zsilipet és szivattyútelepet alakítanak ki, 7 kilométeren a meglévő töltéseket fejlesztik. Helyi védelmi központ, új gátőrház és védelmi raktár épül, a térségi vízrendszer rekonstrukciója során pedig több mint 46 kilométeren a csatornahálózat medertisztítását és iszapolását is elvégzik.

A közlemény kitért arra, a tervezett létesítmények komplex vízgazdálkodást tesznek lehetővé, vagyis nemcsak a víztöbblet kezelését, hanem a vízhiányos időszakok hatékony csökkentését egyaránt segíteni fogják; a tervezett vízpótlás során a beemelendő vízhozamot például napenergiára épülő szivattyútelep fogja biztosítani.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése programhoz tartozó beruházás a tervek szerint 2022 júniusára készül el.