Élményalapú kiállítás nyílt a Szigligeti várban

Kép: Badacsony Régió Tourinform

Átadták a Szigligeti vár most befejezett helyreállítási ütemét és új élményalapú kiállítását. A fejlesztés több mint félmilliárd forintból valósult meg.

A most befejezett projekt célja a vár részleges rekonstrukciója, a turisztikai szolgáltatások körének bővítése, a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása volt. A projekt 470 millió forint európai uniós támogatásból és 60 millió forint önkormányzati önerő segítségével valósult meg – tájékoztatott a község önkormányzata.

A vár részleges rekonstrukciója keretében megújult a Tóti Lengyel-kapu és unikális ejtőrácsos kapuszerkezete, a Török Bálint-kaputorony, háromszintessé alakult a Bencés-torony, újjáépítették az egykori palota és a felső vár számos kisebb téregységét.

A Magyar Kastélyprogram Nkft. által megálmodott új kiállítótermekben egy modern, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítást lehet megtekinteni. A korábbihoz képest négyszeres alapterületűre bővült tárlaton a látogató interaktív makettek segítségével végigkövetheti a szigligeti vár építéstörténeti szakaszait és megismerheti a várat birtokló családokat, címereiket, családfáikat, valamint a hozzájuk kapcsolódó hiteles történeteket és legendákat.

A török háborúk végvári időszakának bemutatása, a végvári katonák fegyverzete, valamint a várnagyok szerepe is a kiállítás egyik központi témája, de a hajdani lakók mindennapi életébe is betekintést kapnak az érdeklődők. Látható, hogy milyen volt Szigliget, amikor még szigetként állt a Balatonban.

A palotaszárnyban egy vetítőhelyiség várja a látogatókat, ahol úgy érezhetik magukat, mintha egy hatalmas időablakon keresztül tekintenének vissza a múltba. A teremben 3D technológia alkalmazásával készült és vetített filmben az animációkra épülő képi világ tudományos igényességgel és hitelességgel párosul – írták a sajtóközleményben.

A kiállítás tapintható tárgymásolatokkal, világító vármakettekkel, élethű középkori várbeli jeleneteket ábrázoló mini diorámákkal tárja a látogató elé a vár 761 éves történetét. A „Balaton várában” a gyerekek számára is külön tartalmak lesznek elérhetőek - írja a Turizmus.com.