Mintegy 120 turistaház újult meg

Sopron, 2023. április 19. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház -fejlesztési programban felújított Muck Endre turistaház. Kép: MTI/Filep István

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program részként mintegy 120 turistaház újult meg az országban az elmúlt években - mondta a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerdán a Soproni Parkerdőben, a Muck Endre turistaház átadó ünnepségén.

Révész Máriusz elmondta, hogy az elmúlt években a turistaházak nagy fejlődésen mentek át, színvonaluk sok esetben meghaladja az osztrák turistaházakét.
"Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években Magyarország járta be ezen a területen a legnagyobb utat" - fűzte hozzá.

Az államtitkár fontos feladatnak nevezte, hogy a természetjárást erősítsék az országban. Példaként említette Svédországot és Finnországot, ahol az emberek sokkal több időt töltenek a szabadban, mint Magyarországon.

Kiemelte: fontos megmutatni a következő generációnak, hogy érdemes a természetet járni, mert így teljesebb életet lehet élni. Ha ez sikerül, akkor a következő generáció nemcsak egészségesebb és boldogabb lesz, hanem jobban fogja óvni is a természetet, mert ismeri az értékeit - mondta.

Révész Máriusz tájékoztatása szerint a Muck-magaslaton, az Erdő Háza közelében található Muck Endre turistaház felújítását a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési programban 220 millió forinttal támogatták.

A negyven ember elszállásolására alkalmas megújult épület jól fog hasznosulni, mert a Soproni-hegység Magyarország egyik legfelkapottabb térsége - mondta. Hozzátette: a turistaház mellett van egy kilátó és még egy épület, ha ezek megújulnak, akkor a térség Sopron ékköve lesz.

A Muck Endre turistaház felújítása 2022 második felében kezdődött, az összkomfortos épületben egyebek mellett nyolc szoba, vizesblokkok és egy multimédiás közös helyiség is található.

Az épület egész évben fogad látogatókat.