Szlovénia: július 15-től szigorítanak a határon

A szlovén kormány szerdán további kivételekről határozott a koronavírus-járvány miatt bevezetett, határátlépéssel kapcsolatos szigorítások alól, az átutazóknak és a nemzetközi fuvarozóknak eszerint nem kell védettségi igazolást felmutatniuk a határátlépésnél - közölte a kabinet.

Szlovéniában éjféltől új határátlépési feltételek lépnek érvénybe. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazás védettségi igazoláshoz kötött.

A Pfizer/BioNTech vakcina esetében a második dózis felvételétől hét napnak, a Moderna, a Szputnyik V, a kínai Sinovac és Sinopharm oltóanyag esetében 14 napnak kell eltelnie. Egy oltással a Johnson&Johnson vakcinánál 14 napnak, az AstraZeneca-féle oltóanyag első dózisától 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy elfogadják az igazolást.

Azon vakcinák esetében, ahol mindkét oltás feltétel, csak abban az esetben lehet egy oltással beutazni Szlovéniába, ha az illető nyolc hónapon belül átesett a fertőzésen.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

A határátlépésnél az uniós digitális Covid-igazolvány mellett elfogadják a nem uniós országok által kiállított igazolásokat is, feltéve, ha azok angol nyelven íródtak és QR-kóddal vannak ellátva, valamint ugyanazokat az információkat tartalmazzák, mint az uniós digitális igazolvány.

A korábbi rendelet szerint ez alól csak azok a külföldi állampolgárok képeztek kivételt, akik rendelkeztek ingatlannal vagy mezőgazdasági termőfölddel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba. Ezt bővítette most ki a kormány az átutazókkal és a nemzetközi fuvarozókkal.

Megjegyzés: 

A fenti rendelet tehát azokra vonatkozik, akik végcélként Szlovéniába indulnak. Az átutazó forgalomnak, pl. Horvátországba, nem kötelező ezeket a feltételeket teljesítenie. Azonban a lehető legrövidebb időn belül, maximum 12 órán belül ki kell lépni Szlovéniából. Ez a rendelet július 15-től augusztus 15-ig érvényes.