Átadás előtt összevesztek az új autópálya viaduktján

Körülbelül még húsz napot kell arra várni, hogy újabb 11 kilométeres szakasszal legyen hosszabb a Dubrovnik irányába tartó horvát A1-es autópálya. Az új szakaszon még javában dolgoznak, de a környékbeli településeknek már sikerült összeveszniük az egyik viadukt nevén.

Az új szakasz leírásával hamarosan jelentkezünk, de addig is említsük meg, hogy a rengeteg beépített műtárgy között is kiemelkedik a szakasz leghosszabb viaduktja, az 1227 méter hosszú Kenizi-viadukt, vagy ahogy legutóbbi nevén hívják, a Bunina-viadukt? Ezen a fontos kérdésen különböztek össze a szomszédos falvak is az előző napokban. 

A festői szépségű viadukt még átadása előtt a svéd autógyár, a Volvo fantáziáját is megmozgatta, és a legújabb reklámfilmjüket is itt vették fel. A helyieket inkább a híd neve mozgatja meg. Az eredetileg a szomszédos faluról, Keniziről elkeresztelt viaduktot az utóbbi napokban átnevezték Buninára. Az új név mögött a környező falvak állnak, akik közösen levelet írtak az autópálya-üzemeltetőnek (HAC) és azt kérték, hogy a viadukt a szűkebb környék nevét, a Buninát vegye fel. 

Érdekesség, hogy itt már korábban is voltak hasonló gondok. Három évvel ezelőtt adták át a Ravča településről elnevezett csomópontot, amely ellen a szomszédos, de kisebb Majic falu lakosai tiltakoztak. Ők odáig mentek el, hogy saját tábláikat helyezték el az autópálya mentén, amelyet később a rendőröknek kellett eltávolítaniuk. 
{vsig}tenger/bunina|width=600|align=1{/vsig}

Kép: www.tportal.hr

Az új viadukt: hogyan is nevezzelek? (Kép: www.tportal.hr)