Csikkgyűjtőkkel várják a dohányzókat az egyik adriai strandon

Évente félmillió csikket dobnak el a horvát strandokon, talán most kevesebb lesz egy kicsivel.

A múlt héten arról számoltunk be, hogy Franciaországban megnyílt az első dohányzásmentes strand. Nos, a horvátok még nem léptek ennyire drasztikusan, de a dalmát Zablaće (Sibenik) strandját már felszerelték hamutálcákkal.

A Slobodna Dalmacija beszámolója szerint egy Bernben dolgozó horvát testvérpár ötlete volt a hamutálcák kihelyezése – természetesen kísérleti jelleggel. A svájci tömegközlekedési vállalatnál dolgozó egyik testvér a gépjárműveken hagyott üres üdítős fémdobozokból apróbb átalakítással praktikus hamutálcákat készített. A szerkezetet talán pontosabb csikkgyűjtőnek nevezni, de a zárható fémdoboz használata és ürítése is egyszerű.

Természetesen ez csak próba, de a „feltalálók” szerint az eddigi eredmények bíztatóak. Az elején sokan nem értették, hogy mire jó ez, de az emberek tényleg elkezdték használni őket, és a testvérpár szerint jövőre akár már a többi adriai strandon is be lehetne vezetni a használatukat.

Szakértők szerint már egy szál cigaretta is képes annyira beszennyezni egy liter vizet, hogy az halálos lehet a vízi élőlények számára, arról nem is beszélve, hogy egy vízbe kerül csikk körülbelül öt év alatt bomlik le teljesen.