Emelkednek az autópályadíjak Horvátországban

Nyolc év után először emelkednek jelentős mértékben az autópálya díjak Horvátországban. A horvát közlekedési miniszter egy sajtótájékoztatón erősítette meg a pletykákat, vagyis június elsejétől 15 százalékkal kell többet fizetni a horvát autópálya kapuknál. Gyakorlati példákkal ez azt jelenti, hogy az eddigi 157 kunás díj az A1-esen Zágráb és Split között 180-ra emelkedik, vagy a mostani 60 kunás díj a személyautóknak Zágráb és Fiume (Rijeka) között az A6-on 69 kunára drágul.

Az egész áremeléssel kapcsolatban két jó hírről azért be lehet számolni. Továbbra is a tavalyi árakon lehet használni az Isztriai-félszigetet behálózó úgynevezett Y-autópályát, valamint a Zágráb-Macelj közötti szakaszt.

A másik kedvező hír, hogy az ENC-vel történő autópálya-használat díja nem emelkedik. Az inkább a helyiek által használt elektromos berendezés automatikusan küldi a jelet a fizetőkapuk leolvasóinak, ezekkel a készülékekkel a kapuknál csak lassítani kell, megállni nem. Az autópálya díjakat előre fel kell tölteni egy külön számlára, amelyet használattól függően terhelnek meg.

A kormány célja, hogy az ilyen eszközök jobban elterjedjenek, ezért komoly kedvezményekben részesítik használóit. Az ENC készülékekkel továbbra is a tavalyi árakon lehet az autópályákat használni, sőt akik június 1. és 30. között vásárolnak ilyen készüléket, jelképesen 1 kuna + ÁFA összegért megvásárolhatják a jelenleg 120 kunába kerülő készüléket. A vásárlásnak egy feltétele van, hogy 500 kunát kell azonnal feltölteni a készülék számlájára. Az új ENC vásárlók júniusban további 50 kunás bónuszt is kapnak a frissen vásárolt készülékük mellé.

A Vecernji List információi szerint a két legnagyobb autópálya-kezelő társaságnak több mint 200 000 darab ilyen elektronikus készülék porosodott a raktáraiban 2009-ben. Ezekben a készülékekben átlagosan ötévente kellene elemet cserélni. Mivel a készülékek lassan lemerülnek egy esetleges nagy volumenű elemcsere is komoly költséget jelentene az autópálya fenntartóknak. Júniusban 15 kijelölt helyen lehet beszerezni őket a horvát autópályák mentén.

Horvát közlekedési szakértők szerint a kormány öngólt lőtt az emeléssel, hiszen ezzel Európában itt lesz a negyedik legdrágább díjszabás Görögország, Portugália és Franciaország után. Kormányzati szakemberek azonban nem aggódnak, hogy a megemelt díjak miatt csökkenne az országba érkező turisták száma.