Éjszaka 31 fok volt Dubrovnikban

A horvátországi Dubrovnikban szerdáról csütörtökre virradóra igencsak megtréfálta az időjárás a helyieket. Előző nap a legmelegebb órákban is csak 27-29 fokot mutattak a hőméről, de éjfél körül 31 fokot mutatott a hőmérő a városban, amely ritka időjárási jelenség eredménye.

A http://crometeo.hr portál megpróbált utánajárni a jelenségnek és magyarázatot találni rá. Hosszú évek statisztikáit böngészve az látszik, hogy a többi adriai üdülőhellyel összehasonlítva Dubrovnik kissé lemarad a júniusi csúcshőmérsékletek tekintetében. A legmagasabb hőmérsékleteket Splitben (38,1) és Sibenikben (37,6) mérték, még az északabbra található Fiuméban (Rijeka – 36,7) mért júniusi maximumok is megelőzik Dubrovnikot (35,7).

Dubrovnik és a tenger este (Kép: http://commons.wikimedia.org)

A magyarázat a fentiekben keresendő, vagyis normális esetben a tenger felől érkező hűvösebb légáramlatok mindig is egy kicsivel jobban hűtik Dubrovnikot, mint a többi várost. A portál szerint mivel a város előtt nem terül egy nagyobb sziget, mint a tengerpart más részein, így itt könnyebben jutnak a szárazföld irányába a hűsítő légáramlatok.

Tegnap este a szélirány megfordult és a hűsítő tengeri légtömegek helyett a város feletti Srd-domb (415 méter magas, ide visz a panorámalift) forró lejtőről fújt a szél a tenger felé. Ennek köszönhető, hogy éjfél után egy órával 31 fokot mutatott a http://pljusak.com időjárással foglalkozó (a magyar Időképhez hasonló) észlelője. A mérés pontosságát egyébként más szervezetek mérései is megerősítették.

31 fok éjfél körül (Kép: crometeo.hr)

Horvátországban is tombol a meleg, tegnap alig akadt település, ahol 30 fok alatt maradt volna a hőmérséklet, a tenger hőmérséklete 23-25 fokos átlagban, de néhány helyen már mértek 26-27 fokot is.