Cápa az Adrián, a Krk-szigetnél, nagyszerű fénykép

A Krk és Cres szigetek között található lakatlan szigetecske, Plavnik és annak partszakasza valószínűleg nem véletlenül a búvárok egyik kedvenc merülési helye. A Novilist portál beszámolója szerint tegnap ismét hihetetlen élményben volt része a búvároknak. Karleto Vincan, egy helyi búvár, másik két zágrábi búvárral együtt körülbelül 37 méteres mélységben pillantott meg egy cápát.

Elmondása szerint, „a cápa először elúszott alattunk, majd észrevett bennünket és visszafordult, szó szerint egymás szemébe néztük. Aztán továbbúszott. Ezek azok a helyzetek, amikor nem szabad pánikba esni, tudtuk, hogy kell viselkedni, és végül is minden jól alakult. Annyira, hogy Vincan még képet is tudott készíteni a cápáról. Közel 20 búvár volt akkor a vízben, de csak ők hárman találkoztak a cápával.

Vincan az első pillanatban hétméteresre becsülte a cápa hosszát, de később módosította három és fél méterre. A zágrábi Tengeri Múzeum egyik szakértője a fénykép és a leírás alapján valószínűsítette, hogy szürkecápával (Hexanchus griseus) találkoztak a búvárok. Ez a ragadozó faj eléggé gyakori az Adrián, bár eddig nincs feljegyzés arról, hogy valaha emberre támadt volna. Tavaly áprilisiban Rijekánál már sikerült kifogni egy majdnem öt méter hosszú példányt.

Azt is lehetne mondani, hogy a történelem ismétli önmagát. 2010 májusában ugyanitt, Plavnik környékén, találkozott két másik búvár egy szürkecápával. Nekik akkor kétszer is sikerült „összefutniuk” egy 4 és félméteres példánnyal, elmondásuk szerint a cápa fél méterre megközelítette őket és 7-8 percen át a közelükben tartózkodott.

Öt hónappal ezelőtt a montenegrói Tivat környékén fogott ki egy testvérpár egy négyméteres és féltonnás szürkecápát. Ahogy elmondták, senki sem akarta tőlük megvenni a cápát a környező vendéglőkből, állítólag a cápa mája és egyéb testrészei mérgező anyagokat tartalmaznak.  

 Fénykép: Karleto Vincan (novilist.hr)