Jadrolinija rekord: soha ilyen sokan nem hajóztak még velük

Még csak a tavalyi év első 10 hónapjának az adatai állnak rendelkezésre. Október végéig 10 millióan utaztak a horvát hajótársasággal, az egész évre összejöhetett a 11 milliós rekord.

Egyre nagyobb a forgalom a horvát szigetek között, és ebből a legnagyobb hajótársaság, a Jadrolinija is kivette a részét. Még soha sem érték el a 10 milliós rekordot, tavaly ennyi utast szállítottak az év első 10 hónapjában. Becslések szerint a 2015-ös összesített eredmény elérheti a 11 millió utast, amely új rekord a hajótársaság történetében. 

A hajótársaság kezd "modernizálódni" az utóbbi időben. Az elmúlt években bevezették az internetes jegyvásárlást, így már nem kell a napon aszalódva sorban állni a kassza előtt. Az is igaz, hogy kissé érthetetlen, hogy erre miért kellett ennyit várni. A nagyszámú külföldi panasz, vagy inkább mondjuk úgy, hogy a külföldi turisták igénye előtt meghajoltak. Az internetes jegyvásárlásokkal tervezhetőbbek lettek az utak, rövidebbek a várakozások, kevésbé kaotikus a helyzet a kikötőkben. 

A tavalyi év nagy vesztesége volt, hogy be kellett zárni a kultikus Rijeka-Dubrovnik vonalat, a hasonlóan kultikus hajó, a Liburnaja pedig egy törökországi ócskavas telepen végezte. 

A szigetlakók, főleg a horvát állampolgárok, számára bevezették a kedvezményekre jogosító kártyát, amellyel már sokan utaznak rendszeresen. A rendszert februárban vezették be, és nagyon hasonlít az autópályákon alkalmazott ENC rendszerre. Itt egy kártyát töltenek fel a helyiek pénzt és azzal utaznak kedvezményesen. A Jadrolinija2Go névre keresztelt kedvezményes kártyát nemcsak helyiek használhatják, hanem turisták is. A rendszer annyira megnyerte a horvát közvélemény tetszését, hogy év végén innovációs díjat is kapott. Ez is egy üzenet a hajótársaság felé, ha haladni szeretnének a korral, akkor érdemes figyelni az utasaikra. 

A Jadrolinija jelenlegi flottája 49 hajóból és kompból áll, ezekkel egyidőben összesen 3924 gépjárművet és 28 ezer utast tudnak szállítani, amely egy közepes méretű horvát település lakossága. A tervek szerint 2027-re 44 hajóval számolnak. A hajók jelenlegi átlagéletkora 25,4 év. Új hajók vásárlásával és a régiek kivonásával ez a szám 16 évre csökkenne 2027-re. Kevesebb, de nagyobb hajókat vásárolnának, így összesen 4700 gépjárművet és 31 777 utast vihetnének egy fuvarral. 

Az idei szezon menetrendjei folyamatosan jelennek meg, ezekből mi is csemegézünk majd, megnézzük az újdonságokat.