Rovinj: trükkösen számlázó kávézó borította ki a külföldieket

A német lapok kemény cikkekben bírálták az egyik kávézót az isztriai Rovinjban, ahol a külföldieknek többet számláztak, mint a helyieknek.

Április elején német néhány hírforrás után a német állami hírügynökség (DPA) is átvette a hírt, miszerint a rovinji Roxy Bar teraszán 72 kunát (kb. 3000 Ft) kértek két csésze kapucsínóért a külföldiektől. Azon felül, hogy már ez is körülbelül 3-4-szerese a megszokott árnak, az is kiderült, hogy a helyi lakosoknak ennél jóval kevesebbet számolnak fel. 

Németországi híroldalakon és a közösségi médiában is komoly visszhangot kapott az eset, még volt olyan oldal is, amely ebből az esetből azt a következtetést vonta le olvasóinak, ha Rovinjban átvágják a külföldieket, akkor egész Horvátországban ez lehet a helyzet. Mindenesetre a negatív reklám nem jött jól a horvát turizmusnak. 

Az eset után a horvát hatóságok vizsgálatokat folytattak és a helyi lakosoktól kapott számlák után megállapították a tulajdonos érdekes árstruktúráját. A horvát vendégek akár 50 %-kal is olcsóbban fogyaszthattak, valamint a parti teraszon felszolgált italok a kétszer annyiba kerültek, mint a kávézó belsejében írta a Glas Istre helyi lap

Jogilag nem büntetendő, ha kedvezménnyel adják a terméket, de etikailag megkérdőjelezhető, hogy valakinek az állampolgársága miatt kell többet fizetnie. A kávézó tulajdonosa azzal védekezett, hogy valakinek meg kell fizetnie azt, hogy ő a kávézóból kiviszi az italokat a teraszra. 

A tulajdonos bánta, hogy szezon előtt, a foglalások időszakában, negatív reklámot okozott a városnak, megfogadta az ellenőrök javaslatait és egységes árlistával várja a vendégeit, külföldieket és horvátokat, akár a teraszon, akár benn a falak között.