Horvát szállások: interneten regisztrálják a vendégeket

A napokban élesedett az eVisitor névre hallgató nyilvántartó rendszer Horvátországban. A szállásadók mostantól az interneten keresztül kötelesek bejelenteni a vendégeket.

Jelentősen megváltozik mostantól a vendégek regisztrálása a horvát panziókban, apartmanokban, kempingekben, vagy magánszállásokon, egyszóval az összes horvát szálláshelyen. A szállásadónak a beérkezett vendégeket az interneten keresztül egy központi rendszerbe (eVisitor) kell beregisztrálnia, majd amikor a vendég elhagyta a szállást ugyanott kijelentenie. A rendszeren keresztül a turisztikai hivatalok, de az adóhatóság is napra pontosan látja, hogy hány vendég tartózkodik a szálláshelyen. 

A rendszert még az előző kormány hozta létre. 2014 ősszel kezdtek neki, majd tavaly áprilisában már be is indult a tesztüzem 7 kisebb régióban. Idén január egytől már hivatalosan is működik a rendszer és a szállásadóknak június 1-ig kellett beregisztrálniuk a rendszerbe. Mostantól már csak az eVisitor-ban lehet nyilvántartani a vendégeket. 

A bevezetés mögött több indokot is találunk. Először is azt várják tőle, hogy csökken a feketén kiadott szállások száma. Ez persze csak akkor igaz, ha mindenki becsületesen jelent. Ellenőrzések továbbra is lesznek, de ezentúl elég egyszerű lesz az ellenőrök dolga, csak össze kell hasonlítani az interneten lejelentett vendégadatokat a valósággal. 

A turisztikai hivatalok valóságos statisztikai aranybányaként tekintenek az új rendszerre. A rengeteg adatból számos következtetést levonhatnak, akár célzottabb marketing kampányokat is végezhetnek az adatok alapján. A sok adat jól jön a hivatalnak, de kevésbé örülnek ennek a szállásadók, hogy rengeteg adatot kell felvinni egy vendégről, ettől megnőnek az adminisztrációs terhek. Az egyik szállásadó szerint egy 5-6 fős csoport beregisztrálása akár fél óráig is eltarthat. 

Ezentúl egyszerűsödik az idegenforgalmi adó kiszámítása is, hiszen a rendszer naprakészen kiszámolja a szállásadóknak, hogy mennyit kell majd befizetni. Tavaly 360 millió kuna idegenforgalmi adót fizettek be a szállásadók, ennél az idén többet várnak. A rendszenek június elején már 94 ezer felhasználója volt, köztük 84 ezer szállásadó. 

Bár nem egyszerű az idei adatokat a korábbi rendszerrel összehasonlítani, becslések szerint az idén, az év első 5 hónapjában, 600 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek Horvátországban a vendégek, mint tavaly. 

A rendszer első nagy vizsgája a május végi hosszú hétvége volt. Ekkor 288 ezer turista 1,1 millió vendégéjszakát töltött horvát szálláshelyeken, lehet azt mondani, hogy jól zárult a május. Dubrovnik, Poreč, Rovinj és Umag voltak a legnépszerűbb célpontok, a legtöbben Németországból. Ausztriából és Szlovéniából érkeztek. 

Nekünk, vendégeknek, ezzel semmi sem változik, a bejelentést továbbra is a szállásadó végzi, akinek csak internetre és egy böngészőre van szüksége, hogy az azonosítójával belépjen a rendszerbe.