Zseniális: wifis, napelemes zuhanyzók lehetnek a horvát strandokon

Az idén még valószínűleg nem, de jövőre már találkozhatunk az adriai strandokon ezekkel a modern zuhanyzókkal.

Három eszéki (Osijek) fiatal (Matias Knežević (20), Kristijan Gorupić (21) és Niko Jeleč (21)) a tavalyi nyarat Mali Lošinj ötcsillagos szállodájának a strandján töltötte. Mindennel meg voltak elégedve, kivéve a strand rozsdás zuhanyzóját. Ekkor jött az ötlet, hogy valami olyat kellene tervezni, amely méltó a mai kor kívánalmaihoz - írja a Jutarnji

Kutattak, kerestek a neten, de semmi hasonlót sem találtak ahhoz, amit terveztek. Így állításuk szerint elkészítették a világ első "intelligens" vagy (a telefonokhoz hasonlóan) "okos" zuhanyzóját. 

A zuhany érdekessége, hogy a rozsdamentes acélból készül és napenergiával működik. A tervezésnél higiénikus szempontokat is figyelembe vettek, valamint arra is figyeltek, hogy a vízből kiszűrjék a vízkövet és egyéb szennyező elemeket. 

A zuhanykabin wifi hotspotként is üzemelhet. Ez azt jelenti, hogy a zuhanykabin 500 méteres körzetében egyszerre akár hatvanan lóghatnak a neten, amely 4G képes készülékeket is ki tudja szolgálni. 

A jövő még kissé bizonytalan, hiszen egyelőre csak egy prototípus működik ebből a zuhanyból, az is az egyik eszéki ház hátsó udvarában. A fiatalok saját céget alapítottak (Pitaya solutions), kölcsönöket vettek fel a fejlesztéshez. Jelenlegi árakon körülbelül 8000 euróba (kb. 2,5 millió forint) kerülne egy ilyen zuhany a strandoknak. 

A költségek csökkentésének jelenleg két módja van. Egyrészt a zuhanyfülkéhez tartozik egy külső LED fal, ahol hirdetéseket jelentethet meg az üzemeltető, az ebből származó bevételekkel csökkentheti költségeit. A zuhanyfülkébe akár hangszórókat is lehet beépíteni, így akár további reklámokkal lehet bombázni a strandolókat. 

Másrészt a tervezők is dolgoznak a zuhanykabin egyszerűbb és olcsóbb változatán, amelyeket később akár kertek végébe vagy uszodákba is lehetne telepíteni. 

A képek látványosak, az ötlet jónak tűnik, kérdés, hogy hány ilyen zuhanyt láthatunk jövőre az Adria strandjain.