Dubrovnik: a kamerák csak 8000 turistát engednek be az Óvárosba

Már a próbaüzem zajlik, kamerák figyelik, hogy nyolcezernél több turista ne tartózkodjon egyszerre a történelmi óvárosban.

Dubrovnik túl népszerű lett az utóbbi időben. Hiába emelkednek az árak az átlagosnál sebesebben, a turisták özönlenek a városba. Ehhez persze kellett a jó reklám a külföldi sajtóban, néhány nagyon sikeres film (Csillagok háborúja vagy Trónok harca) itteni forgatása, és az itt kikötő tengerjáró hajók megnövekedett száma.

Hamarosan külön cikkben foglalkozunk azzal, hogy Dubrovnik tavaly szinte minden látogatói rekordot megdöntött, de a népszerűségnek ára is van.

Az UNESCO 1979-ben nyilvánította a világörökség részévé az Óvárost. 37 évvel később pedig kénytelenek voltak felhívni a helyi önkormányzat figyelmét, hogy ha nem csökkentik a városnegyed terheltségét, akkor elúszik a világörökségi cím. Az UNESCO javaslatára, a helyi önkormányzat idéntől 8000 főben korlátozza az Óvárosban egyidőben tartózkodható turisták számát. Ezt a számot állapították meg optimális mennyiségnek, amelyet még elbír a történelmi óváros.

A számolást a modern technikára bízták. A belépő és kilépő kapuknál térfigyelő kamerák pásztázzák a kapukat és számolják a ki- és belépőket. A város 37 helyen 116 kamerát telepített. A rendszert elvileg márciusra már ki kellett volna építeni, de a próbaüzem is csak májusban kezdődött meg.

Az eredmény már az interneten is látható. Ezen az oldalon az összes kamera által küldött adatot láthatjuk. A hat kamera külön-külön is mutatja, hogy ott az adott napon hányan mentek be és jöttek ki. A jobb alsó sarokban a jelenleg az óvárosban tartózkodók számát mutatják. Ha ez a szám 6000 alatt van, akkor egy zöld jelzés jelenik meg, vagyis minden rendben van.

Helyzetkép május 22-én délelőtt, 4472 látogató és zöld kör

 

Amennyiben a szám, 6000 és 8000 között van, akkor sárga, figyelmeztető jelzés jelenik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kapuknál szolgálatot teljesítő biztonsági őrök elkezdik lassítani a bejutást, ilyenkor már várakozásra kell számítaniuk a befelé tartóknak.

8000 felett pedig a piros jelzés jelenik meg, amelynél teljesen lezárják a kapukat, addig nem lehet bemenni, amíg csökken a tömeg.

Elég kellemetlen lehet, mondjuk, Splitből leutazni Dubrovnikba és kívülről nézni a városfalat. A polgármester ígéretei szerint, akik előző estig regisztráltatják magukat, azokat másnap beengedik. Szintén nem akadály a piros jelzés azoknak, akik megveszik a Dubrovnik kártyát, amellyel a helyi látványosságokat lehet kedvezménnyel látogatni. Egy másik városházi képviselő szerint, a bejutásnál az egyéni turistákat előnyben részesítik a szervezett csoportokkal szemben.

Áprilistól nemcsak a turistákat, hanem a turistabuszokat és a taxikat is kamerák figyelik. Az előre be nem jelentett turistabuszoknak addig kell egy külső parkolóban várakozniuk, amíg a kamerák nem jelzik, hogy üresedés van a belváros közelében. Hasonlóan kamerák figyelik a taxis depót, csak üresedés után hajthat be a következő taxi.