Pula (Štinjan): átadták a felújított strandot

Egy hosszú távú építkezés elején tart a Pula melletti Hidrobaza strand, de a tervek impozánsak a jövőre nézve.
Kép: studio-kappo.com

Štinjan Pulától 2 kilométerre, északra található. A part mentén évtizedeken keresztül egy katonai bázis működött, hidroplánokat tároltak a kikötő hangárjaiban. A katonai bázis már rég a múlté, de az épületek és a lebetonozott utak maradványai ott "díszelegtek". Az egész környék szemet bántóan rendezetlen volt, de a helyiek szívesen lejártak a partra strandolni.

Pula önkormányzata lépett az ügyben és 2016-ban hét szakaszból álló modernizációs terv megvalósításába kezdtek. Egy minden igényt kielégítő, modern partszakasz építését kezdték meg. Kényelmes és jól felszerelt stranddal, főszezonon kívül pedig a kerékpárosok és egyéb szabadidős sportok kedvenc helye lehet majd.

Előbb a partot kellett rendbe tenni. A partszakaszon kisebb öblöket építettek ki, ezeket hullámtörőkkel látták el, hogy a nagyobb hullámok ne vigyék el a part aprókavicsát. Idén májusra végeztek egy 500 méteres partszakasz stranddá alakításával. A hétből most tartanak a harmadik fázisnál.

A tervek szerint egy közel 10 ezer négyzetméteres területet hoznak rendbe, amelynek tematizált strandjai egyszerre kétezer fürdőzőt tudnak fogadni. A strandról látható a Brijuni Nemzeti Park.