Poreč: zenélő kerítést kapott a felújított strand

Teljesen megújult Poreč városi strandja. Egy kerítést is építettek, amelyen a város nem hivatalos himnuszát is lejátszhatjuk.


Poreč az isztriai régió egyik legnépszerűbb települése. A kikötő közelében található városi strand egy kisebb-nagyobb felújításon esett át a holtszezonban. A közel 150 méteres partszakasz már-már veszélyesen leamortizálódott részeit felújították. Többek között megerősítették a parti sétányt tartó támfalat, az időközben eltűnt aprókavicsokat egy újabb réteggel pótolták.

A sportolni vágyók szabadtéri sporteszközöket kaptak, a lustábbak pedig két darab un. "okos padot", amelyek napenergiával üzemelnek, és például arra is jók, hogy a lemerülő mobiltelefonjainkat feltöltsük egy kicsit, amíg megpihenünk.

Így zenél a kerítés...

A legnagyobb sikere azonban valószínűleg a zenélő kerítésnek lesz. Huszonkilenc darab, különböző méretű fémcsövet építettek be a kerítés alapjába egymás után. Persze, nem teljesen véletlenszerűen. Ha csak lazán, séta közben a kezünket végighúzzuk mind a 29 csövön, akkor a helyieknek igencsak ismerős dallamot hallhatunk.

Sokak szerint Poreč nem hivatalos himnuszának is tekinthető a "La Mula de Parenzo" című nóta, amely taktusait kapjuk a kerítéstől, ha ügyesen "játszunk rajta". A kerítés mellett egy tábla is tájékoztat erről bennünket és még a dal kottáját és szövegét is megtekinthetjük.

Az egész felújítás ÁFA nélkül 1,84 millió kunába (kb. 76 millió forint) került, amelynek egyharmadát a Horvát Turisztikai Minisztérium fizette. Az elmúlt három évben Poreč hétmillió kunát költött a strandjai felújítására. A most átadott strand már a hatodik felújított a sorban.

Kép és szöveg: glasistre.hr