Trogir-Split: négysávos gyorsforgalmi út épült 5,5 kilométeren

Horvátország egyik legforgalmasabb útszakaszán egy kicsit enyhülhetnek a dugók a nyári szezonban.


A horvát sajtó is örömmel vette tudomásul, hogy a Trogir és Split között 2006-ban megkezdődött útépítés eredményt mutatott fel. 11 évvel később, közel 500 millió kunás költséggel sikerült átadni egy 5,5 kilométerest szakaszt, egészen pontosan a Kaštel Gomilica és Kaštel Stari csomópontok között.

Trogir és Solin (Split) közötti szakasz főszezonban a közlekedési dugóktól hírhedt. Külön balszerencse, hogy a spliti repülőteret is itt kell megközelíteni, így a repülővel távozó vendégeknek jó kis ráhagyással kell indulniuk, ha biztosra akarnak menni.

A 2006-ban kezdődött építkezés nem ment könnyen. Először is, az úthoz szükséges földterületek kisajátítása sem volt egyszerű. A tengerparthoz közeli ingatlanokért felajánlott kárpótlásokat a tulajdonosok nem fogadták el, hosszas jogi eljárások következtek, és közben még kivitelezőket is le kellett cserélni.

Az út már többé-kevésbé járható a spliti kereszteződésig, és a tervek szerint egészen Omišig meghosszabbítják a közeljövőben. Ennek még a makarskai szállodások is örülnek, akik szerint a vendégeik körülbelül 3 óra alatt teszik meg a közel 70 kilométeres utat a spliti repülőtérig.

Kép: www.jutarnji.hr

A gyorsforgalmi úthoz csatlakozna az új híd Trogir és Čiovo szigete között. A híd eddigi határidői mindig csúsztak, de most már ott tartunk, hogy nincs is határidő ebben a pillanatban. Az előző kivitelező nem tudta elvégezni a munkát, sajtóhírek szerint az alkalmazottak bérét sem tudta már a tavasz elején kifizetni. Most új kivitelezőt keresnek, addig a megkezdett építkezés maradványai torzóként merednek a két parton.