Kb. három fokkal melegebb az Adria a szokásosnál

Még csak június eleje van, de az Adriai-tenger hőmérséklete már sok helyen a főszezoni értékeket mutatja a horvát tengerparton.

 A legtöbb magyar még mindig a horvát tengerpartot választja, ha tengerről van szó. Most, június elején abban a különleges helyzetben lehetnek az Adrián strandolók, hogy a főszezonra jellemző vízhőmérsékleteket élvezhetnek előszezoni árakon.

Horvátországban már az április és május is szokatlanul meleget hozott. Áprilisban már 30 fokot mértek, májusban pedig hosszabb időszakon keresztül uralták a tengerpartot a 25 és 30 fok közötti maximumok. Egyre többen merészkedtek ki a strandokra, a szokásosnál hamarabb beindult a strandszezon.

A Horvát Meteorológiai Intézet (DHMZ) az alábbi pontokon méri a tengervíz hőmérsékletét a nap bizonyos időszakaiban. A hőmérsékletet a vízfelszín alatt 30 centiméterrel mérik, egy olyan helyen ahol a vízmélység eléri a 180 centimétert. A mai adatok:

Forrás: DHMZ

A tegnapi kerekített adatok:

Az Ocean-Lab, a klímaváltozást vizsgáló európai-mediterrán intézet legutóbbi jelentése szerint az Adria számos helyen 3 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál. A felső ábra a vízhőmérsékletet mutatja a régióban, Albánia környékén már stabilan 27 fokos a tenger. Az alsó ábra a szokásoshoz képest mért különbséget jelzi. A sötétvörös szín a háromfokos pozitív eltérést mutatja.

2018060527fok

 

20180605elteres