Plitvicei-tavak kisokos: hogyan működik az új beléptető rendszer?

Bár jelenleg még csak tesztelik a belépők internetes vásárlását a Plitvicei-tavakhoz, de biztosan ezt a rendszert kell használni mostantól. Igyekszünk néhány dologra felhívni a figyelmet.
Miért vezetik be?

A Nemzeti Parkot évek óta túl sok turista látogatja, amely nem tesz jót a környezetnek. A környezeti károk csökkentése érdekében a Nemzeti Park úgy döntött, hogy naponta maximum 10 ezer látogatót engednek be.

Vehetek-e jegyet a helyszínen?

Elvileg igen, gyakorlatilag erre kevés az esély. A helyszínen csak akkor lehet jegyet vásárolni, ha van szabad jegy, vagyis a rendszer látja, hogy a napi tízezres látogatói limitet aznap nem éri el az előzetesen lefoglalt jegyek száma. Erre leginkább előszezonban kerülhet sor, főszezonban kevés erre az esély.

Hol kell jegyet venni?

A jegyet továbbra is a helyszínen kell átvenni, de előzetesen le kell foglalni és ki kell fizetni az interneten.

Hol foglaljak jegyet az interneten?

Jelenleg négy nyelven (horvát, német, angol és olasz) lehet jegyet foglalni. Angolul itt, németül pedig ide kattintva.

Mikor kell a jegyet megrendelni? 

Fontos. Legalább két nappal az érkezés előtt. 

Mit kell kitöltenem foglaláskor?
Az érkezés napja és órája

 

Legfontosabb, hogy meg kell adni az érkezés napját (pl. 2019. május. 30.), az érkezés óráját (pl. 11 óra). És ki kell választani, hogy a két bejárat közül (Entrance 1 vagy Entrance 2), hová érkezünk, hol vesszük fel a jegye(ke)t.

Kinek nem kell jegyet regisztrálni?

Hét éven aluliak és azok a közlekedőképességben akadályozott személyek, akiknek a károsodása meghaladja az 50%-ot, ingyen mehetnek be. Számukra regisztráció sem szükséges. Személyazonosságot igazolni kell.

Milyen jegyet lehet venni?
Melyik bejáratnál?

 

Miután a bejáratnak megfelelő fület (Entrance 1 vagy Entrance 2) kiválasztottuk, válasszuk ki a jegyek típusát, illetve számát. (Adults = felnőtt, Students = diák, Children 7-18 = gyermek 7 és 18 év között) Ugyanezekből a jegyekből létezik két napra szóló, amelyeket a 2 DAYS felirat jelöl.

A jegyvásárlása további folyamata?
Regisztrációval vagy anélkül?

 

Ha kiválasztottuk a jegyek típusát és számát, akkor a jegyek a kosárba kerülnek, el lehet kezdeni a fizetés folyamatát. Lehet regisztrálni a honlapon, de akár regisztráció nélkül is lehet folytatni a vásárlást.
Ha nem regisztrálunk, akkor meg kell adni, hogy magánszemélyként vagy cégként vásárolunk. A megrendelt jegyekhez ki kell tölteni a jegytulajdonos nevét és országát.

Adjuk meg a jegytulajdonosok neveit


Utána érkezünk a fizetési oldalra, ahol először ellenőrizzük, hogy a végösszeg stimmel. Pipáljuk be, hogy elfogadjuk a vásárlási feltételeket. Utána kattintsunk a fizetés (MAKE PAYMENT) gombra. Fizetni American Express, Diners, Visa, Mastercard cards, Maestro és Discover bankkártyákkal lehet. Fizetéskor adjuk meg a kártyánk adatait és várjuk az emailt.

Mit csináljak a kapott elektronikus levéllel?

Az emailben kapott elismervény voucherként használható. Nyomtassuk ki, és a pénztárnál adjuk le, ezért cserébe kapjuk meg a jegyeket.

Mikor kell átvenni a jegyeket a helyszínen?

Ez fontos. A megjelölt időpont előtt fél órával és az adott órában lehet átvenni a jegyeket a megjelölt bejárat pénztáránál. Tehát, a 11 órára szóló jegyeket 10:30 és 12:00 között lehet átvenni.

Mi lesz az át nem vett jegyekkel?

Erről nem igazán részletes a tájékoztatás. Lekésett átvétel esetében a jegyeket nem tudják áttenni későbbi időpontra. A fel nem használt jegyek árának visszatérítéséről nincs információnk.

Jegyárak 2019-ben? 

A felnőttek részére május végéig 100 kuna. Június 1-től főszezoni árak lépnek érvénybe. A 16 óra előtti belépésre jogosító felnőtt jegyek 250 kunába kerülnek, 16 óra után 150 kuna. Szeptemberben az árak maradnak, de 16 óra helyett már 15 órától csökkenek az árak. 

Május végéig a tanulójegy 90 kuna, a gyerekjegy 75 kuna. Főszezonban 16 óráig a tanulójegy 160, utána 100 kuna. A gyerekjegy (7-18 év között) 16 óráig 120 kuna, utána 70 kuna. Ahogy fentebb is írtuk, 7 év alatt ingyenes.