Folytatják a horvát autópálya építését a magyar határ közelében

Folytatódik az észak-déli európai közlekedési folyosó, az úgynevezett korridor 5C horvátországi, magyar határig húzódó szakaszának építése, erről hétfőn írta alá a szerződést a Horvát Utak (HAC) vállalat a kivitelezővel - írta a helyi sajtó.

A Pélmonostor (Beli Manastir) - Dráva-híd (Eszék) közötti 17,5 kilométer hosszú autópálya-szakasz 443 millió kunába (közel 21 milliárd forint) kerül. A projektet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Horvát Újjáépítési és Fejlesztési Bank (HBOR) közösen finanszírozza.

Oleg Butkovic ügyvezető tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter úgy értékelte: a szerződés aláírása egy lépéssel közelebb viszi Horvátországot azon célja felé, hogy mielőbb megépítse saját szakaszát a 702 kilométer hosszú, a tervek szerint Budapestről induló és Szarajevón keresztül Ploceig tartó közlekedési folyosón. Jelezte, hogy a munkálatoknak 2023 végéig be kell befejeződnie.

A szerződés aláírásán Andrej Plenkovic horvát kormányfő is részt vett.

A miniszterelnök kiemelte: a teljes autópálya-szakasz megépítése nagyban hozzájárul majd Szlavónia és Baranya gazdasági fejlődéséhez.

A kivitelezői pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, a horvát Osijek Koteks és a GP Krk közös ajánlata. A projekt a 17,5 kilométer hosszú autópálya-szakaszon túl hét kisebb híd, két vadátjáró és a Pélmonostor csatlakozási csomópont megépítését is tartalmazza.

Az ezt megelőző pályázatot a HAC még 2015. május 13-án semmisítette meg, mert nem akarta kockáztatni, hogy a munkálatok késése miatt veszélybe kerüljön az Európai Uniós alapokból való finanszírozás lehetősége, és a projekt teljes költsége így a HAC-ra szálljon át.

Egy évvel később a közlekedési miniszter még úgy nyilatkozott: az egyedüli megoldás a munkálatok folytatására az, ha a HAC Magyarországgal közösen próbál uniós finanszírozást szerezni a Dráva híd - Mohács autópálya-szakasz megépítésére az EU operatív programjának 2014-2020-as támogatásából, így az Pélmonostor helyett a magyar határig húzódhatna, ameddig Magyarország már megépítette az autópályát.