Zadar: komoly károkat okozhat a koronavírusos teniszezők rendezvénye

Az újraindult horvátországi turizmus egyik reklámjának szánták, de most nagyon úgy létszik, hogy fordítva sülhet el a kezdeményezés.

A koronavírusos időkben a sportrajongók élő versenyek nélkül maradtak, mind a helyszínen, mind a tévé előtt. Ezen próbált segíteni a szerbek világklasszis teniszezője, Novak Djokovic, aki megszervezte az Adria Tour sorozatot, ahol ismét nézők előtt játszhattak ismert és a régióban népszerű teniszezők.

A négy országba (Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Horvátország) tervezett verseny már elején kisebb gellert kapott, hiszen Montenegró szigorúan ragaszkodik a járványügyi előírásaihoz, és szerb állampolgárok nem jöhetnek be a szerbiai fertőzöttek magas száma miatt, így az ottani versenyt törölték.

A verseny utolsó állomását a horvátországi Zadarban (Zára) rendezték, de az utolsó meccs, amelyre kb. 5000 néző volt kíváncsi elmaradt, mert kiderült, hogy a bolgár sztár Dimitrov megfertőződött. Így a verseny hátralévő részét lemondták.

Az izgalom egyre nagyobb a városban és a környéken, hiszen kiderült, hogy a napok óta a helyszínen tartózkodó sztárok számos promóciós rendezvényen vettek részt, rengeteg csoportkép és selfie készült a rajongókkal, külön rendezvényt tartottak gyerekekkel is. 

A város lépett. Ma reggel óta két telefonszámon jelentkezhetnek azok, akik kapcsolatba kerültek a teniszezőkkel és mehetnek tesztre.Délelőtt már 600 hívás érkezett. Ma kora délutánig közel 1000 tesztet már el is végzett a Zadarba villámgyorsan kitelepült orvoscsoport. Eddig 47 személyt helyeztek karanténba, köztük a város polgármesterét is. A tesztek eredményeire még várni kell.

A versenyzőket és segítőit ma reggel tesztelték. A horvátok játékosa, Borba Coric szintén megfertőződött, rajta kívül még két edző is. Utóbbiak közé tartozik Djokovic fitnesz edzője.

Az oltásellenességéről ismert Djokovic nem ment el tesztelni a helyszínen. Hétfőn Belgrádban letesztelték a családjával együtt, kiderült, hogy ő és feleségei is megfertőződött. Djokovic bejelentett, hogy karanténba vonul és ötnaponta tesztelteti magát. 

Hétfő este a tornán szintén induló szerb Viktor Troicki is közölte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, ráadásul várandós feleségének tesztje is pozitív eredményt mutatott.

Andrej Plenković, horvát miniszterelnök is találkozott a teniszezőkkel a rendezvény alatt. Hétfőn őt is tesztelték. Negatív, nem kapta el a vírust.

A verseny alatt az összes teniszező egy hatalmas bulit csapott az egyik szálloda vendéglőjében, igazi balkános mulatozásról szólnak a hírek. Amint ez kiderült a szálloda összes vendége törölte a foglalását, és a vendéglővel együtt be is kellett zárniuk. Kedden kiderült, hogy a vendéglő tulajdonosának ötéves unokája is elkapta a fertőzést.

A koronavírusos teniszezők híre azóta bejárta az egész világot, vezető helyen hozta a világsajtó. Még a horvát miniszterelnök is ott volt a versenyen, amely így teljesen negatív reklámot hozott Zadarnak, és közvetve a horvát turizmusnak.A német sajtó, a horvát turizmus legfontosabb küldőországa, az egész sorozat alatt a biztonsági intézkedések betartásának hiányáról cikkezett.

A horvát járványügyi hivatal emberei csak csóválták a fejüket, hogy mennyire nem tartották be a rendezvényen a járványügyi ajánlásokat.

A Horvátországba érkezett külföldi turisták egyik legnagyobb megdöbbenése, hogy ott minden úgy néz ki, mintha nem is lett volna járvány. Maszkot, amelynek a viselete csak ajánlott, senki sem hord zárt térben. Ha valakin van maszk, az nagy eséllyel külföldről jött.