Milyen járvány? Isztria már a tavalyi számokhoz közel a hétvégén

Vannak biztató dolgok az isztriai vendéglátóknak. Például a hétvégén csak 6%-kal kevesebb turista érkezett, mint tavaly ilyenkor. Persze, nem ennyire rózsás a kép.

A hétvégi kánikula kissé megnyomta a számokat Isztrián. Valószínűleg a belföldi vendégek és a közeli szlovénok tornázták fel a számokat. A tavalyi év hasonló időszakához képest csak 6%-kal érkeztek kevesebben a régióba. A vendégéjszakák száma azonban még 43%-kal volt kevesebb.

Az se felejtsük el, hogy minden idők legjobb júniusához mérünk, a 2019-es hozta eddig a legnagyobb forgalmat.

Egész júniust nézve már nem annyira rózsás a kép. Az első nyári hónapban a turisták 30%-a érkezett csak meg a tavalyi számokhoz képest.

Az ország többi régiójában a hétvégén sem volt ennyire jó a helyzet.

Ökölszabály, a kocsival egyszerűbben megközelítő üdülőhelyek kevesebb mínuszt könyvelhetnek el tavalyhoz képest. Vagyis a déli részeket sújtja leginkább a járvány, de még rosszabb helyzetbe kerültek a déli szigetek.

A Split környéki régió a hétvégén 30%-on pörgött, a turistaparadicsom Hvar pedig csak 6%-nyi turistát mondhatott magáénak a tavalyi számokhoz képest. Itt a szállások és vendéglők nagy része még ki se nyitott.

Mától újabb országok állampolgárai utazhatnak be szabadon Horvátországba, az Unió döntésének megfelelően. Horvátország saját döntésével megnyitotta a boszniai határt is, amellyel a pangó dalmáciai régióba szeretne életet lehetni, pl. Makarska környékéről nagyon hiányoznak a boszniaiak.

A hírek szerint a britek is hamarosan érkezhetnek, ez a szintén tetszhalott dubrovniki régiónak és a déli szigeteknek jelente forgalomemelkedést.

Közben eltelt az év első fele, és kijöttek az első adatok. Az első hat hónapban 70%-kal csökkent a turisták, és 68%-kal a vendégéjszakák száma egész Horvátországban. 

A számok egyébként fokozatos javulást mutatnak, hétről-hétre egyre többen érkeznek Horvátországba.