Fiatal kékcápa miatt ürült ki a Pulához közeli strand

Kedd délután négy óra körül egy fiatal kékcápa tévedt a Pulától kissé délre található Pjescana Uvala üdülőhely strandjára.
Olvasói fénykép (24sata.hr)

A strandolók egyszerre bámulták csodálattal és rémülettel, hiszen ez volt az első eset, hogy egy cápa ilyen közel úszott hozzájuk.

Pjescana Uvala jelentése homokos öböl, így még inkább hihetetlen volt, hogy a sekély vízben megjelent egy cápa.

A gyerekcápa kb. 20 percig úszkált az öböl sekély vízében, majd arrébb állt. Az emberek természetesen bámulták, néhányan poénkodtak is, remélték, hogy a papa és a mama nincs a közelben - írja a horvát hírportál.

A Spliti Egyetem szakértője szerint nem ritka, hogy a kékcápák kiúsznak a part közelébe, főleg az Adriai-tenger északi részén. Itt, mivel a tenger sokkal sekélyebb, mint a déli részeken, az erre úszkáló cápák könnyen a part közelében találhatják magukat.

Mostanában több fiatal cápát láttak a parthoz közel zsákmány után kutatva, legutóbb a kissé délebbre található Bakari-öbölben.

A szekértő szerint ennek egyik oka lehet, hogy a járvány miatt nagyon lecsökkent a hajóforgalom az utóbbi időszakban, ezért a cápák a nyílt vízről egyre bátrabban úsznak a partok irányába. Félni nem kell tőlük, a cápák sokkal jobban tartanak az emberektől. Amint a hajóforgalom visszaáll a régi szintre és az emberek újra ellepik a partokat, a cápák ismét ritkább vendégek lesznek.