Ezerhez közelít az aktív koronavírus betegek száma Horvátországban

A horvát "Operatív Törzs" ma tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában 91 új beteget regisztráltak, ezzel 978-ra ugrott az aktív betegek száma.
Forrás: koronavirus.hr

Horvátországban a nyitás óta emelkedik az aktív betegek száma. Ebben több szempontból sincs meglepetés, hiszen a nyitás óhatatlanul is emelkedésekkel jár, ezt mindenki tudta.

Így jött be a fertőzés külföldről

Az emelkedés másik oka, hogy Horvátország környezetében található országok is egyre jobban fertőződnek. Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Albánia is emelkedő számokat mutat. A nyitás utáni megfertőződések nagyon nagy részét ebből a régióból hurcolták be és terjedt tovább Horvátországban.

A belügyminiszter mai adatai szerint a nyitás óta 30 fertőzött érkezett Szerbiából, akik további 44 kontaktot fertőztek meg. Ugyanez a szám Boszniából 12 + 10, míg Szlovéniából 10 + 5.

Abban sincs meglepetés, hogy ebben az országban is a főváros viszi a prímet, Zágrábban ma is 23 új fertőzöttet találtak. 330 aktív beteggel jelenleg a főváros a legjobban fertőzött régió Horvátországban.

A másik gócpontnak Diakovár település számít. Ide két apáca hozta be a vírust Albániából és fertőzött meg sok embert. A ma reggeli adatok szerint csak a településen 180-an fertőződtek meg.

Isztrián ma kilenc új fertőzöttet találtak. A friss betegek nagy része is külföldről kapták el, öten Szerbiából, egy Albániából. Egy pedig a már említett zágrábi járványban fertőződött meg.

Dalmáciában esküvőkön terjedt el a fertőzés, ennek kapcsán felmerült az esküvők létszámának a korlátozása, de a kormány elvetette a gondolatot. Arra kérik a szervezőket, hogy mivel az esküvőkön a puszilkodást, ölelést lehetetlen megakadályozni, legalább a vonatozós táncot (amikor mindenki egymáshoz érve egymás mögött együtt táncol) mellőzzék.

A fenti térképen látható a tengerhez közeli megyék adatai is.

Mi várható a következő napokban?

A horvát sajtóban azt olvashatjuk, hogy tervezik, kötelező lesz a maszk viselete fedett, zárt térben.

A külföldi megbetegedések miatt Szerbiából, illetve Bosznia-Hercegovinából csak negatív teszttel, annak hiányában kötelező karanténnal lehet bejutni Horvátországba.

Magyarország is figyeli a horvát helyzetet. A mai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy az esetleges intézkedésekről a következő napokban adnak tájékoztatást.

Mindkét kormány, a magyar és a horvát is hangsúlyozta, bármit is vezetnének be, elég időt hagynak a felkészülésre.