Koronavírus alatt nőtt az illegális kempingezők száma az Isztrián

Koronavírus idején az egyik legjobb módszer a távolságtartásra, minél jobban kerülni a zsúfolt szállásokat. Távol kempingezni mindentől és mindenkitől valószínűleg a legbiztonságosabb, de ettől még illegális Horvátországban.
Ez egy legális kemping: Medulin, Arena Camp Site

Tavaly egész szezonban Rovinj környékén 88 alkalommal büntettek a közfelügyelők az Isztrián illegális kempingezésért. Idén csak júniusban kezdték tüzetesebben vizsgálni a partszakaszokat, és eddig 22 esetben kellett intézkedniük, ez nagyjából napi egy esetet jelent, enyhe emelkedés a tavalyi számokhoz képest. 

Ahhoz képest már érdekesebb a helyzet, hogy jelenleg kevesebb turista érkezett, mint tavaly, és mégis többen kempingeznek tiltott helyen. Ennek oka lehet a legelején írt biztonságfaktor, de az is lehet, ahogy a közfelügyelők mondják, ezekben az időkben inkább a bevállalósok jönnek.

Rovinj környéke egész terebélyes, túl nagy ahhoz, hogy ellenőrök be tudják járni. Ezért gyakran hálásak a lakosságnak, akik előszeretettel jelentik a hatóságnak az illegális kempingezőket. 

A közfelügyelők szerint érdekes, hogy a rajtakapott vendégek hogyan reagálnak. A külföldiek hajlandóak kifizetni a bírság felét helyszíni bírságként, még a horvátok megvárják, hogy a hatóság végezze el a papírmunkát és kiküldje a teljes összeget, az 1500 kunás (kb. 70 ezer forint) büntetést.

Mondjuk, ebből az összegből már jó helyen el lehet tölteni egy éjszakát...