2014 óta nem kezdődött ilyen hűvösen a nyár Horvátországban

Nem a legmelegebb az idei nyár eddig az Adrián, a mostani hétvégén sok helyen a reggelek is inkább az őszre emlékeztettek, mint a nyárra. De még semmi sincs veszve, messze még a nyár vége.
Primosten mai webkamera

Zoran Vokula, a "nemzet meteorológusa" volt a horvát közszolgálati televízió vendége, ahol elmondta, hogy az idei nyáron a szokásoshoz képest eddig többször fordult elő hirtelen hőmérsékletingadozás. Stabil, hosszú időszakig tartó meleg és kánikula eddig nem tudott kialakulni, mindig megszakította egy hidegebb időszak.

Ha az utóbbi 30 év átlaghőmérsékletéhez nézzük az eddigi nyarat, akkor hőmérsékletben nem nagy a lemaradás. Ha a ranglistát nézzük, akkor eddig az utóbbi 30 évben csak hat nyár volt hűvösebb a mostaninál. Utoljára 2014-ben kezdődött ilyen hűvösen a nyár.

Természetesen varázsgömb kellene ahhoz, hogyan alakul a nyár további része. A meteorológus a következő hetekben nem vár extrém meleget. Az átlag körül, vagy egy kissé felette alakulhat a hőmérséklet.

A tengervíz hőmérséklete is lehűlt az utóbbi napokban. Az Isztrián most valamivel melegebbet, 23-24 fokot mérnek. Dalmáciában Split ma nagyon kilóg a 20 fokos vizével, a többi helyen 22 fok körül alakul a hőmérséklet.

Aktuális vízhőmérsékleteket itt mutatjuk.